Oplichterij

'Anti-5G-gadget' van 375 euro is eigenlijk gewone usb-stick

29 mei 2020 20:08

Een speciale gadget van 339 pond (375 euro) euro moest volgens de makers beschermen tegen 5G-straling. Maar het is in werkelijkheid gewoon een goedkope usb-stick.

Dat concluderen onderzoekers van Pen Test Partners, die een exemplaar kochten en onderzochten. De 5G Bioshield wordt in het Verenigd Koninkrijk verkocht als een beschermmiddel tegen 5G-straling, voor mensen die vrezen dat dit schadelijk is. Daar is tot dusverre geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Volgens de website van de verkopers biedt de Bioshield "thuis bij je familie bescherming, dankzij de draagbare holografische nano-gelaagde catalysator". Het apparaatje zou naast een smartphone of ander 5G-apparaat geplaatst kunnen worden om straling op te vangen.

De gadget heeft een doorzichtige behuizing, die je met een usb-poort in bijvoorbeeld een computer of oplader stopt. Stiekem is het echter een usb-stick met 128MB aan opslagruimte, die voor een paar euro in winkels te vinden is. 

Oplichterij

Daarmee zijn de onderdelen aanzienlijk goedkoper dan de vraagprijs. Eén exemplaar wordt verkocht voor omgerekend 375 euro, maar je kunt ook een goedkopere bundel met drie exemplaren kopen. Die gaat voor 1.065 euro over de toonbank.

Naast die usb-opslag zit er ook niks in de stick: van apparatuur om een 5G-signaal af te wenden is ook geen sprake. De Britse belangenorganisatie London Trading Standards spreekt dan ook van oplichterij, aldus de BBC.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van