Ruim 4 miljoen 'slimme' energiemeters zijn niet in staat om doorlopend gegevens over het energieverbruik te versturen. Dat komt omdat ze verouderde netwerktechnologie gebruiken.
Miljoenen slimme meters in Nederlandse huizen zijn ongeschikt voor de 'energietransitie': de overgang naar een duurzame energievoorziening. Het gaat om meters die in particuliere woningen zijn geïnstalleerd door de netbeheerders Liander, Stedin en Westland Infra.
De meters gebruiken verouderde netwerktechnologie, die niet geschikt is voor het 'real-time' versturen van gegevens. Dat blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken heeft laten uitvoeren door onderzoeksbureau Dialogic.
Oude technologie
De apparaten versturen hun data via de verouderde technologie CDMA. De netbeheerders hebben hiervoor een eigen telecomnetwerk.
Volgens het rapport heeft de CDMA-technologie het einde van zijn levenscyclus bereikt. Vrijwel alle telecombedrijven en fabrikanten zijn er al mee gestopt. CDMA-technologie wordt bijvoorbeeld toegepast in het voor 3G gebruikte UMTS. Wereldwijd worden 3G-netwerken, en daarmee ook de laatste CDMA-netwerken, uitgeschakeld. Ze maken plaats voor 4G en 5G.
De slimme meters van de bedrijven worden nu slechts eens per dag uitgelezen, dat gebeurt 's nachts tussen 1 en 7 uur. De meters kunnen via het CDMA-netwerk niet de hoeveelheid data versturen die netbeheerders nodig hebben. Met die gegevens zouden de bedrijven beter pieken en dalen in de stroomvoorziening kunnen opvangen. Voor de energietransitie zou het zelfs nodig om secondenwaarden van de meters op te halen.
Frequentie kwijtraken
Liander en Stedin stellen in een reactie dat bij aankoop van het netwerk geen 'geen realtime eisen' werden gesteld. Het systeem van de netbeheerders loopt ook gevaar, omdat hun radiofrequentie binnenkort opnieuw wordt geveild.
EZ heeft Dialogic daarom gevraagd hoe de slimme meters toch kunnen blijven werken, als Liander en Stedin hun frequentie kwijtraken. De oplossingen zullen duur uitvallen.
Elektrische auto's en zonnepanelen
Een actueel inzicht in schommelingen in energiegebruik is belangrijk voor een betrouwbaar energienetwerk, nu steeds meer mensen elektrische auto's opladen of stroom aan het netwerk leveren met zonnepanelen. Ook wil het kabinet dat consumenten in de toekomst continu de actuele energieprijzen zelf kunnen volgen.


Bright is verhuisd naar Bright.nl
Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.
Kijk ook onze video's op YouTube.
En luister onze podcast.