Ga naar de inhoud
Tech

Uber brengt tienduizenden elektrische deelfietsen naar de stort na deal

Fietsen van Jump in Berlijn Beeld © iStock

Zo'n 20.000 à 30.000 deelfietsen van Uber worden naar de stort gebracht als gevolg van een deal met deelfietsbedrijf Lime. Het gaat om fietsen van Uber-tak Jump.

Uber betaalde twee jaar geleden 200 miljoen dollar (163 miljoen euro) voor Jump en de opvallende rode deelfietsen van het bedrijf. Maar de tak bleek nog verlieslijdender dan de taxi-diensten van het bedrijf.

Daarom werd Jump eerder deze maand overgedragen aan het concurrerende bedrijf Lime, in een deal waarin Uber ook 170 miljoen dollar (157 miljoen euro) in Lime investeerde. Bij de deal kwam het grootste deel van het personeel van Jump op straat te staan, meldt techsite The Verge.

Afgevoerd

Maar tienduizenden fietsen van een ouder model werden niet overgedragen en verdwenen naar de stort. Op videos op sociale media is te zien hoe ladingen fietsen worden afgevoerd.

Een andere optie dan weggooien was er niet, zegt een Uber-woordvoerder tegen The Verge. De fietsen maken volgens Uber gebruik van op maat gemaakte onderdelen en laadapparatuur, waardoor ze alleen door het bedrijf zelf onderhouden zouden kunnen worden. Dat maakt het onmogelijk de fietsen weg te geven.

Geen expertise meer

Een serie nieuwere fietsen is wel overgedragen aan Lime, maar volgens de site heeft het bedrijf niet de expertise om deze verder te ontwikkelen omdat Uber het technische team van Jump ontslagen heeft.

Het gaat overigens alleen om fietsen in de Verenigde Staten. Zowel Lime als Jump zijn ook in Europa actief, maar hier zijn de bedrijven nog niet samengevoegd.

ACM
Lees ook:
ACM onderzoekt samenwerking deelfietsen NS en Pon