Ga naar de inhoud
Presidentieel bevel

Trump wil social media aansprakelijk maken voor inhoud

Twee tweets van Trump werden gelabeld als misleidend. Beeld © AFP / Getty

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een presidentieel bevel ondertekend waarmee hij social media aansprakelijk wil maken voor de inhoud op hun sites. Trump vindt de social media vooringenomen en neemt daarom stappen.

Aanleiding is de waarschuwing die Twitter zette bij berichten van Trump. Twee van zijn tweets kregen afgelopen dinsdag een label: de inhoud is mogelijk misleidend. De president reageerde woedend en sprak van aantasting van de vrijheid van meningsuiting. 

Communicatiewet

Sociale media zijn in de VS nu niet aansprakelijk voor dingen die gebruikers plaatsen. Dat is geregeld in een artikel in de communicatiewet waardoor ze hun eigen sites kunnen modereren op verboden en onwenselijke inhoud, zonder te hoeven vrezen voor rechtszaken. 

Trump kondigde aan dat hij met wetgeving komt waarmee dat artikel verdwijnt of op zijn minst wordt afgezwakt. De bedrijven "zullen hun aansprakelijkheidsschild niet kunnen behouden", voorspelde hij.

Twitter
Lees ook:
Twitter labelt tweets Trump: 'Mogelijk misleidende informatie'

Weinig kans

Het is een ongekende poging om in te grijpen in media. Deskundigen zeggen dat Trump waarschijnlijk weinig kans maakt om rechtszaken daartegen te overleven. De president zei zelf ook te verwachten dat zijn stap juridische procedures zal ontlokken.

Als hun rechtsbescherming inderdaad verdwijnt, kunnen de social media in dure rechtszaken verwikkeld raken, door claims van mensen die vinden dat er bijvoorbeeld partijdige of onfatsoenlijke boodschappen zijn verschenen.

Zuckerberg
Lees ook:
Zuckerberg distantieert zich van Twitter in strijd tegen Trump

Reactie Twitter: 'Bedreiging vrijheid internet'

Twitter noemt het presidentieel bevel van Trump om sociale mediabedrijven verantwoordelijk te houden voor de geplaatste content een "bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van internet".

"Dit presidentiële decreet is reactionair en gepolitiseerd", aldus Twitter in een tweet. "De communicatiewet beschermt innovatie en vrijheid van meningsuiting en is gestoeld op onze democratische waarden. Pogingen om dit uit te hollen zijn een bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting en de internetvrijheid."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update