Hacken

18-jarige hacker Snapchat-accounts aangehouden om sextortion

28 mei 2020 16:40 Aangepast: 28 mei 2020 16:40
Beeld © Getty

De politie heeft woensdag een 18-jarige inwoner van Vlaardingen aangehouden op verdenking van phishing, hacken en sextortion, een vorm van afpersing. De verdachte zou sinds 20 april meer dan twintig slachtoffers, allen afkomstig uit Noord-Holland, hebben gemaakt.

De verdachte verleidde gebruikers van Snapchat om op een link te klikken, zogenaamd om te kunnen zien of ze zich in een gebied begaven met veel coronabesmettingen. Vervolgens legde de verdachte beslag op de inloggegevens, waarna het afpersen begon.

"De hacker dreigde bijvoorbeeld privéfoto’s, al dan niet seksueel getint, te verspreiden over het internet of hij dreigde het Snapchat-account nooit meer terug te geven aan het slachtoffer, wanneer er niet betaald werd of wanneer het slachtoffer geen naaktfoto van zichzelf zou sturen", aldus de politie. Er kon worden betaald met geld of in bitcoins.

In meerdere gevallen heeft de hacker privéfoto’s aan contacten van de slachtoffers doorgestuurd om zijn dreiging kracht bij te zetten. Sommige slachtoffers zijn volgens de politie 'zeer aangedaan door deze vorm van criminaliteit'.

De woning van de verdachte is woensdag doorzocht en daarbij zijn telefoons, laptops en computers in beslag genomen. De verdachte wordt vrijdag voorgeleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groninger vast voor plunderen rekeningen via cybercrime

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mannen uit Twente aangehouden om sextortion

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van