Tech

Duitsland ontbiedt Russische ambassadeur om hack van parlement

28 mei 2020 15:10 Aangepast: 28 mei 2020 15:16
Beeld © iStock

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Russische ambassadeur donderdag ontboden om mogelijke sancties tegen het land te bespreken. Duitsland overweegt strafmaatregelen tegen Rusland in verband met een Russische hack-aanval op het Duitse parlement in 2015.

Duitsland wil het Europese sanctiesysteem bij cyberaanvallen op de verantwoordelijken toepassen, liet het ministerie de Russische ambassadeur weten. In verband met de hack-aanval is een Duits arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Rus Dmitri Badin. Badin zal volgens het Duitsland dan ook doelwit van sancties zijn.

Bondskanselier Angela Merkel liet het parlement deze maand weten dat ook zij doelwit is geweest van aanvallen door Russische hackers. Merkel zei dat zij concreet bewijs heeft voor de "schandelijke" spionagepogingen, en opperde het instellen van sancties.

Duitse veiligheidsdiensten hebben meerdere malen gemeld dat Russische hackers Duitse parlementariërs en regeringspolitici proberen te bespioneren. Behalve de Duitsers, zit ook de Amerikaanse FBI achter Dmitri Badin aan. Hij wordt ook verdacht van hackaanvallen op de Democratische partij tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.

De Duitse openbaar aanklager beschuldigde Badin er deze maand van dat hij in 2015 parlementariërs heeft bespioneerd namens de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Daarbij werden ook NAVO-leden getroffen en ging de Franse tv-zender TV5Monde tijdelijk uit de lucht.

De spanningen tussen Berlijn en Moskou lopen al jaren op. Behalve door de hack-aanvallen komt dat ook door de Russische annexatie van de Krim en Ruslands steun voor de Syrische dictator Bashar al-Assad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Beruchte Russische cybercrimineel verdacht van hacken mail Duits parlement

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europol: grote toename cybercrime door coronavirus

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore