Ga naar de inhoud
Tweede poging

Historische lancering van SpaceX gelukt

Beeld © AFP

Het is gelukt: een raket van het bedrijf SpaceX is vanavond alsnog opgestegen. Voor het eerst in de geschiedenis brengt een commercieel bedrijf mensen naar de ruimte.

De historische lancering van Crew Dragon gebeurde vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida en vond plaats rond 21.22 uur Nederlandse tijd. De twee NASA-astronauten in het ruimtevaartuig zijn Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49).

27.000 kilometer per uur

De lancering verliep volgens plan. Na een paar minuten haalde de raket een snelheid van 27.000 kilometer per uur. Als de missie goed verloopt, komen de astronauten morgenmiddag rond 16.30 uur Nederlandse tijd aan bij het internationale ruimtestation ISS. Waarschijnlijk zullen ze dan rond 18.45 uur de raket verlaten en het ruimtestation betreden.

Kijk terug: Zo verliep de historische lancering van de SpaceX-raket

02:40

Woensdagavond werd de lancering nog een kwartier voor tijd uitgesteld doordat er kans op bliksem was. Vandaag was het weer wel goed.

Historische
Lees ook:
Historische lancering: dit zijn de astronauten (en hun vrouwen)

De eerste trap van de raket, die ervoor zorgde dat de capsule loskwam van de grond, landde ongeveer 10 minuten na de lancering veilig en gecontroleerd op een speciaal schip op de Atlantische Oceaan. Het schip, Ofcourse I Still Love You genaamd, brengt de draagraket naar wal voor hergebruik.

Commercieel bedrijf

Het is voor het eerst in 9 jaar dat astronauten vanaf Amerikaanse bodem de ruimte in worden geschoten. Voor het eerst gebeurt dat met een ruimtevaartuig van een commercieel bedrijf: de Crew Dragon is gemaakt door het bedrijf SpaceX van Tesla-baas Elon Musk. Amerika was de afgelopen jaren afhankelijk van Rusland, dat als enige land in staat was om mensen naar ruimtestation ISS en terug te brengen.

'Musk
Luister ook
'Musk maakt ruimtevaart weer opwindend'
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter