Ga naar de inhoud
Github

'Nederlandse corona-app wordt in juni getest'

Zo gaat de corona-app eruitzien.

De ontwikkelaars van de corona-app die de overheid wil laten maken hebben hun opzet woensdag gepubliceerd. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hoopt dat de app in juni getest kan worden.

De app-ontwikkelaars vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is. De opzet en ontwerpen van de app staan op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma.

Volgende maand moet duidelijk worden wanneer de app beschikbaar komt voor het publiek, zei De Jonge woensdag na crisisberaad over het coronavirus.

Waarschuwen

De app moet de GGD'en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Vorige maand presenteerden zeven software-ontwikkelaars hun corona-apps. Daarop kwam veel kritiek. Onder meer de Autoriteit Persoonsgegevens vond dat de voorstellen niet voldeden, omdat de overheid niet duidelijk genoeg was in de voorwaarden. Het kabinet maakte daarom pas op de plaats en besloot zelf een nieuwe app te ontwikkelen.

Apple en Google

De nieuwe app moet gebruik gaan maken van nieuwe bluetooth-technologie van Apple en Google, die in de besturingssystemen iOS en Android is ingebouwd. 

Deze week verscheen in Zwitserland de eerste corona-app die de bluetooth-technieken van Apple en Google gebruikt. De corona-apps van officiële gezondheidsinstanties moeten eerst worden goedgekeurd door Apple en Google voordat ze in de appwinkels van iOS en Android komen te staan.

Apple
Lees ook
Apple en Google geven Nederland toegang tot bluetooth-tracking voor corona-app

Contactmomenten opslaan

De corona-tracking-apps slaan met behulp van bluetooth contactmomenten tussen personen op en dat gebeurt alleen lokaal op de telefoons. Op basis van bluetooth-signalen zien de apps of, hoe lang en hoe dichtbij je bij een ander bent geweest. Telefoongebruikers moeten de tracking zelf inschakelen en er wordt geen gebruikgemaakt van GPS-locatiegegevens. 

Alleen als je corona hebt, kun je ervoor kiezen om jouw digitale contactmomenten te uploaden, waarna alle deelnemers kunnen kijken of ze met jou in contact zijn geweest. Overheden moeten zelf bepalen hoe iemand kan aangeven dat hij of zij met corona besmet is. 

Eerste
Lees ook
Eerste corona-app met technologie van Apple en Google gelanceerd
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl