Review

Review Sony ZV-1: betere en goedkopere camera voor vloggers

26 mei 2020 16:00 Aangepast: 26 mei 2020 16:12

Sony heeft een nieuwe compactcamera gepresenteerd, speciaal gemaakt om mee te vloggen. De Sony ZV-1 is vanaf juni verkrijgbaar voor 800 euro. Een opvallend lage prijs, voor een camera met veel nieuwe functies. Bright heeft de camera al getest. Is de prijs te mooi om waar te zijn?

Al het goede van de RX100 VII

Onder vloggers was tot nu toe Sony’s Cybershot RX100 VII (1300 euro) de go-to camera. Dat was te danken aan de goede beeldkwaliteit, het compacte ontwerp en de juiste prijs-kwaliteitverhouding. Maar in eerste instantie was deze camera gemaakt voor fotografie, niet om mee te vloggen. De nieuwe Sony ZV-1 verlegt daarom de focus. 

Deze nieuwe compactcamera is een stukje lichter dan zijn voorganger, de 1-inch CMOS-sensor en BIONZ X-beeldprocessor zorgen voor 20,1MP foto's en 4K-video’s met 30 frames per seconde. De autofocus-functionaliteit uit de oude oude camera, waarmee je objecten kunt volgen en op ogen kunt focussen, is nog steeds aanwezig.   

De concessies ten opzichte van de RX100 VII zijn ondanks een lager prijskaartje minimaal: de cameralens zoomt tot 70mm (in plaats van 200mm) en het aantal focuspunten ligt lager. Een flitser, NFC en de elektronische beeldzoeker ontbreken. Wel biedt de ZV-1 een hoop nieuwe functies die voor video-opname goed van pas komen.

Flipscherm

De Sony ZV-1 lijkt qua ontwerp ook op de RX100 VII, maar verschilt op een paar punten. De ZV-1 heeft extra gripplekken, om de camera makkelijker vast te houden. Hoewel deze plekken nog steeds vrij klein zijn, is het een fijne toevoeging. 

Op de bovenkant is een flitsschoen toegevoegd om externe microfoons en andere accessoires op aan te sluiten. Daarnaast is plek gemaakt voor een grote opnameknop, een modusknop in plaats van een draaiwiel en een 'bokeh'-knop waarmee gemakkelijk geschakeld wordt naar beeld met een onscherpe achtergrond. 

Aan de voorkant zit een opnamelampje dat rood oplicht als de camera filmt. Dit is uit te zetten via de instellingen. Het grote aanraakscherm aan de achterkant kan voor het eerst ook zijwaarts omklappen en 270 graden roteren, zodat hij goed zichtbaar is terwijl je jezelf filmt. Bij de RX100 VII kantelde het scherm naar boven en naar beneden.

Microfoon

De ZV-1 heeft net als de RX100 VII een 3,5mm-ingang voor een externe microfoon, een veelgevraagde functie onder vloggers bij voorgaande modellen in de RX100-serie. Al is die externe aansluiting minder snel nodig dankzij de verbeterde interne microfoon. In de doos wordt nu ook een windfilter meegeleverd om op de flitsschoen te bevestigen.

De aan/uit-knop is helaas onhandig geplaatst ten opzichte van het windfilter, waardoor deze niet goed te bedienen is. En die 3,5mm-audiojack is alleen voor de microfoon: er is geen aansluiting voor een hoofdtelefoon. Geluid is dus enkel terug te luisteren via het karige speakertje op de camera, of na het inladen op de computer.

Bokeh-knop

Het maken van goede video-opnames is op de ZV-1 een stuk simpeler gemaakt. Naast de grote opname-knop aan de bovenzijde van de camera zit een knop die met één druk zorgt voor de juiste camera-instellingen voor een onscherpe achtergrond bij foto’s of video’s. Die knop werkt verrassend snel en goed bij goede lichtomstandigheden.

De nieuwe actieve stabilisatie werkt in 4K-kwaliteit, maar knipt een stuk van het originele beeld af. Film je lopend, dan krijg je soms nog een drilpudding-effect. Toch blijft Sony één van de betere partijen op het gebied van beeldstabilisatie in compactcamera’s.

Het Japanse bedrijf heeft ook een instelling speciaal voor beauty-vloggers toegevoegd: de 'productpresentatie'. Hierbij kan de camera snel schakelen tussen een gezicht en een object dat dicht bij de camera gehouden wordt (zoals make-up). Bovendien introduceert Sony in deze camera een beauty-filter voor je gezicht. Je kunt daarmee automatisch je huid gladder laten lijken op het opgenomen beeld.  

Als kers op de taart heeft de ZV-1 een ingebouwd ND-filter, een grijsfilter dat fel zonlicht verzwakt. Het ND-filter maakt het mogelijk om het diafragma van de lens ook bij fel licht ver open te houden en dus een mooie onscherpe achtergrond te behouden.

Perfect voor vloggers

Na zeven generaties van de RX100-serie, heeft Sony eindelijk een camera gemaakt die echt bedoeld is voor vloggers. Er zijn in de ZV-1 juiste concessies gedaan ten opzichte van de populaire RX100 VII.

Nieuwe functies zoals de bokeh-knop, het lagere gewicht, de flitsschoen, verbeterde microfoons en het ingebouwde ND-filter maken deze ZV-1 een stuk veelzijdiger ten opzichte van de steeds betere smartphonecamera. Het prijskaartje van 800 euro is verrassend, omdat de camera weinig afwijkt van de veel duurdere RX100-serie. Dat maakt deze camera heel interessant voor een grote groep vloggers.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore