Battle of the podcast

'Apple en Amazon gaan inzetten op exclusieve podcasts'

25 mei 2020 12:33 Aangepast: 25 mei 2020 13:29

Apple en Amazon zouden in navolging van Spotify gaan inzetten op exclusieve podcasts. Spotify investeert flink op dat vlak.

Spotify haalde vorige week nog één van 's werelds populairste podcasters binnen met een exclusieve deal. De muziekdienst zet steeds meer in op podcasts die nergens anders te luisteren zijn, concurrenten Apple en Amazon zouden nu ook die kant op gaan.

Apple is al jaren de grootste speler op de markt voor podcasts, maar ziet nu marktaandeel naar Spotify verschuiven. Apple zou nu zelf eigen podcasts willen gaan ontwikkelen, meldt Bloomberg.

Extra kijkers voor Apple TV+

Het zou gaan om twee soorten podcasts: een deel is gebaseerd op bestaande films en series op streamingdienst Apple TV+. Nog een deel zou nieuw zijn, maar mogelijk een startpunt voor films en series op Apple TV+.

Apple zou podcasts daarmee vooral zien als een manier om zijn videodienst Apple TV+ meer onder de aandacht te brengen. De dienst zou zo'n 10 miljoen abonnees hebben, fors minder dan concurrenten.

Amazon zet ook tandje bij

Voor Spotify zijn podcasts ondertussen een manier om zijn winst te stuwen. Aan muziek verdient Spotify een vast percentage, dat niet hoger wordt naarmate de abonnees stijgen omdat er royalty's betaald moeten worden. Bij eigen podcasts zijn alle inkomsten voor Spotify zelf.

Webreus Amazon brengt zijn eigen podcasts op zijn beurt onder in zijn dienst voor luisterboeken, Audible. Binnen die app zijn al zowel gratis als bestaande podcasts te luisteren, zogenoemde 'Audible Originals'.

Onder de groeiende druk van Spotify zou Amazon nu extra investeren in die eigen podcasts, meldt Bloomberg. Doel van Amazon is het trekken van meer gebruikers voor Audible.

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast:

Spotify kaapt podcasts: vloek of zegen?

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van