Ga naar de inhoud
3 jaar

'Verenigd Koninkrijk wil Huawei op termijn uit 5G-netwerk'

Beeld © ANP

De Britse regering zou willen dat providers apparatuur van Huawei in 5G-netwerken binnen drie jaar gaan uitfaseren.

Vanaf 2023 moet alle telecomapparatuur van Huawei in 5G-netwerken zijn vervangen door apparatuur van andere merken, meldt The Financial Times op basis van ingewijden van de Britse regering. De Britten noemen dezelfde reden als veel andere westerse landen: angst voor de nationale veiligheid. Het Chinese Huawei wordt door nauwe banden met de Chinese regering steeds meer gewantrouwd.

Apparatuur van Huawei mag nu nog wel in beperkte mate worden gebruikt bij de aanleg van Britse 5G-netwerken. Nu al is gebruik van Huawei in het kernnetwerk niet toegestaan, een maatregel die in Nederland ook geldt. De beslissing in het Verenigd Koninkrijk werd genomen onder de vorige premier, Theresa May. Huidig premier Boris Johnson zou nu op die beslissing willen terugkomen.

VS wil strenger beleid

De Amerikaanse president Trump was begin dit jaar niet te spreken over het beperkte gebruik van Huawei in het Verenigd Koninkrijk. De VS zou liever zien dat de Britten Huawei helemaal in de ban zouden doen, zoals in de VS al het geval is. Trump dreigde toen om de Britse toegang te beperken tot de gedeelde Five Eyes-samenwerking tussen inlichtingendiensten van de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en het VK.

De grootste Britse providers, EE, Three en Vodafone, zijn al druk bezig met de aanleg van hun 5G-netwerk en gebruiken daarbij alledrie Huawei-apparatuur. Een overstap naar Europese alternatieven van Ericsson of Nokia zou de aanleg van de netwerken vertragen en de kosten flink opvoeren.

Victor Zhang, vice-president van Huawei, zegt tegen de Financial Times dat de berichten "nergens op slaan". "De regering heeft in januari besloten ons aandeel in de uitrol van 5G goed te keuren, omdat Groot-Brittannië de best mogelijke technologieën, meer keuze, innovatie en meer leveranciers nodig heeft", aldus Zhang.

Video: Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

03:00
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter