Waterstof en zuurstof

NASA wil water op maan als brandstof voor raket gebruiken

22 mei 2020 22:39 Aangepast: 22 mei 2020 22:40

Door water te splitsen in waterstof en zuurstof kun je raketbrandstof maken. NASA wil het water op de maan hiervoor gebruiken. Daardoor zou er bij een missie naar de maan geen brandstof voor de terugweg mee hoeven.

Op de maan zijn veel waardevolle grondstoffen te vinden, zoals goud, platinum en andere zeldzame metalen. Dit soort metalen zijn vooral waardevol omdat ze in veel soorten elektronica worden gebruikt.

Maar om op de maan te komen is heel veel brandstof nodig. De zwaartekracht van de aarde trekt zo hard aan een ruimtevoertuig dat er veel brandstof voor nodig is om op te stijgen en buiten de atmosfeer te geraken - en als je dan ook nog genoeg moet hebben voor de weg terug, moet je met een zware en volle tank op pad.

'Tankstation'

Door op de maan een soort tankstation te bouwen bespaar je een hoop gewicht op de heenweg. Daarbij zou dit tankstation kunnen dienen als een belangrijke pitstop op weg naar andere planeten, zoals Mars.

"Het creëren van een duurzame brandstofbron in de ruimte kan de kosten en gevaren van lanceringen verminderen", schrijft MIT Technology Review. Een NASA-schatting stelt dat er mogelijk 600 miljoen ton maanijs te oogsten is, volgens andere schattingen is zelfs een miljard ton een mogelijkheid.

ESA en China

NASA is niet de enige die wel wat ziet in een permanent station op de maan. Ook de European Space Agency ziet wel wat in een ‘maandorp’ met de mogelijkheid om metalen op te graven.

Ook China is bezig met een onderzoek naar het water op de maan. En de mislukte maanmissie van India in augustus had als doel om het water op de zuidpool van de maan in kaart te brengen.

NASA is nu bezig met een juridisch raamwerk om als eerste te kunnen bepalen wie de rechten krijgt om op de maan metalen te delven.

Vallen en opstaan

Het bereiken van water of metalen op de maan is overigens geen gemakkelijke opgave. Het is duur om er een groot team te laten rondlopen, maar robots krijgen het werk voorlopig nog niet gedaan.

Daarbij is de oppervlakte van de maan erg plakkerig waardoor apparatuur snel kapot gaat, en bevindt het water zich niet in meren, rivieren of zeeën zoals we dat op aarde gewend zijn. Op de maan bestaat water uit hele kleine, bevroren druppeltjes die zijn vermengd met de bodem.

Het water moet dus eerst worden opgewarmd zodat het verdampt en daarna kan worden opgevangen. Volgens experts is het een kwestie van veel vallen en opstaan voor we op de maan op een efficiënte manier grondstoffen kunnen winnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NASA plant woonruimte, transport en elektra voor langdurige maanmissies

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van