Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Security

'Informatie Buitenlandse Zaken weer onvoldoende beveiligd'

20 mei 2020 13:59

Opnieuw heeft de Algemene Rekenkamer kritiek op de informatiebeveiliging van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De controleur van de overheid spreekt van een ernstige onvolkomenheid. Het is het derde jaar op rij dat het ministerie op dit vlak wordt bekritiseerd.

Het gaat om elf informatiesystemen die bijvoorbeeld gebruikt worden voor de diplomatenpost en het documentenverkeer met de EU en de NAVO, aldus de Rekenkamer. Via deze systemen gaat ook vertrouwelijke informatie. Slechts één informatiesysteem is volledig goedgekeurd.

'Wordt aan verbeteringen gewerkt'

"Het beleid voor informatiebeveiliging is bij dit ministerie niet op tijd geëvalueerd. Het is niet duidelijk wie op het gebied van informatiebeveiliging waarvoor verantwoordelijk is. Verder ontbreekt het aan een jaarplan waarin budget, bemensing en benodigdheden zijn vastgelegd", aldus de Rekenkamer.

Minister Stef Blok verklaart in een reactie dat er het afgelopen jaar aan verbeteringen is gewerkt. Volgens hem heeft het ministerie eerdere aanbevelingen van de Rekenkamer ter harte genomen.

'Zorgwekkend'

D66'er Sjoerd Sjoerdsma vindt het "zorgwekkend" dat het ministerie de beveiliging nog niet op orde heeft. "Nog vervelender wordt het als blijkt dat minister Blok de voortgang consequent positiever voorstelt dan de werkelijkheid is en de consequenties van dit probleem bagatelliseert. Dat kan niet in een tijd waarin cyberaanvallen en spionage rap toenemen", aldus Sjoerdsma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Cruciale systemen infrastructuur niet goed beveiligd'

Bright is verhuisd

Bright is voortaan te vinden op RTLNieuws.nl/tech. Daar vind je ons tech-nieuws en onze video's, reviews, tips en podcasts.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore