Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Infrarood

OnePlus past camerafilter aan die 'door materialen kan kijken'

19 mei 2020 16:56 Aangepast: 20 mei 2020 10:03

OnePlus rolt binnenkort een update uit van een camerafilter van de OnePlus 8 Pro-smartphone, nadat bleek dat met het filter 'door' bepaalde materialen zoals kleding en zwart plastic gekeken kan worden.

Het controversiële kleurenfilter 'Photochrom' wordt de komende week via een update voor de OnePlus 8 Pro uitgeschakeld voor de Chinese markt, meldt OnePlus op het Chinese sociale netwerk Weibo. Photochrom kwam in opspraak toen gebruikers ontdekten dat het filter ondoorzichtige materialen halftransparant maakt, zelfs kleding. Voor de Westerse markt blijft de filter wel beschikbaar, al werkt het bedrijf wel aan een update die minder controversieel is.

Het meest gedeelde voorbeeld is een video van YouTuber Ben Geskin. Met de OnePlus 8 Pro wordt een Apple TV gefilmd, een tv-kastje van zwart plastic. Normaal gesproken volledig ondoorzichtig, maar met het Photochrom-filter is het binnenwerk van het kastje ineens te zien. De plastic behuizing krijgt een oranje tint en onderdelen vlak onder de oppervlakte zijn duidelijk te zien.

Anderen lieten zien dat het filter onder meer door donkere kleding en apparaten als toetsenborden en afstandsbedieningen kan kijken.

Infrarood

De functie is mogelijk doordat de camera in de OnePlus 8 Pro een beperkt infraroodfilter heeft. Infraroodlicht kan door plastic heen gaan.

OnePlus is de eerste telefoonmaker die infraroodlicht combineert met een kleurenfilter voor fotografie. Apple gebruikt in de recente iPhones ook infraroodlicht voor zijn Face ID-systeem voor gezichtsherkenning. 

Privacyzorgen wegnemen

OnePlus zegt dat het zorgen over de privacy van gebruikers wil wegnemen, en het fotofilter daarom gaat aanpassen. Ook voor de Chinese markt komt er een softwareupdate die het filter weer terugbrengt, maar dan zonder de privacyzorgen, belooft de fabrikant. 

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore