Ommekeer

Microsoft: 'We hebben open-source verkeerd aangepakt'

18 mei 2020 16:58
Beeld © Getty

Microsoft geeft toe dat het jarenlang te vijandig stond tegenover open-source software. Het bedrijf wil die houding nu veranderen.

Toenmalig Microsoft-topman Steve Ballmer vergeleek open-source-systeem Linux in 2001 met kanker. "Het hecht zichzelf aan elk intellectueel eigendom", aldus Ballmer destijds. Die uitspraak tekent de houding die Microsoft onder zijn 14-jarige leiderschap had tegenover open-source software. In 2014 werd Ballmer opgevolgd door de huidige CEO Satya Nadella en is de toon langzaam veranderd.

"Microsoft stond aan de verkeerde kant van de geschiedenis toen open-source aan het begin van de eeuw explodeerde", zei huidig Microsoft-president Brad Smith onlangs bij een evenement van universiteit MIT. "Ik kan dat ook persoonlijk zeggen", aldus Smith, die al 25 jaar voor Microsoft werkt en jarenlang een belangrijke jurist was in de strijd tegen open-source software.

"Het goede nieuws is dat als het leven lang genoeg is, je kunt leren dat je moet veranderen", stelt Smith. Inmiddels levert Microsoft nu de grootste bijdrage aan open-sourceprojecten ter wereld, meer dan andere techreuzen als Facebook en Google.

Ook nam Microsoft in 2018 het grote codeplatform GitHub over, voor 7,5 miljard dollar, en worden sommige Linuxdistributies zelfs in de Windows Store aangeboden.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore