Elektrische auto's

Dyson laat geschrapte elektrische auto alsnog zien

18 mei 2020 13:11 Aangepast: 18 mei 2020 15:14
Oprichter en uitvinder James Dyson. Beeld © Dyson / Heathcliff O'Malley

Miljardair James Dyson betaalde de ontwikkeling van de geschrapte elektrische Dyson-auto uit eigen zak. Dat kostte hem 500 miljoen Britse pond (560 miljoen euro).

Stofzuigerfabrikant Dyson stopte in oktober 2019 met de ontwikkeling van zijn elektrische auto; de wagen zou niet levensvatbaar zijn. Nu heeft Dyson de geschrapte wagen eindelijk laten zien, aan The Sunday Times.

Het Britse antwoord op Tesla heette intern 'N526' en was een forse zevenzits SUV die lijkt op een Range Rover een enorm bereik van 965 kilometer op één lading.

Dat grote bereik was te danken aan de speciaal ontwikkelde solidstate-batterijen van Dyson, die veel meer capaciteit hebben dan de traditionele lithium-ion-batterijen die in huidige elektrische auto's zitten.

Het bereik zou zelfs gelijk blijven bij koud weer, op de snelweg met de verwarming aan – omstandigheden waarbij lithium-ion het zwaar heeft. Ter vergelijking: nu is de Tesla Model S met iets meer dan 600 kilometer de elektrische auto met het grootste bereik op één lading.

Half miljard uit eigen zak

Dyson kondigde in oktober al aan de batterij verder te ontwikkelen, en zegt nu dat het andere automakers wellicht toegang wil geven tot die technologie. Het prototype van de wagen weegt 2,6 ton, heeft een topsnelheid van 200 kilometer per uur en wordt aangedreven door een dubbele 200kW-elektromotor. De wagen zou in 4,8 seconden van 0 naar 100 km/u accelereren.

Oprichter James Dyson betaalde het geschrapte project helemaal uit eigen zak, een domper van 500 miljoen pond (560 miljoen euro). Evengoed voert James Dyson nu voor het eerst de Times-lijst met rijkste Britten aan, met een geschat vermogen van 16,2 miljard pond (ruim 18 miljard euro).

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van