Ga naar de inhoud
'Hegemonie'

Huawei: 'Zorgen VS excuus voor beschermen eigen macht'

Beeld © ANP

De topman van het Chinese techbedrijf Huawei vindt dat de veiligheidszorgen van de VS rond zijn bedrijf een excuus zijn om de Amerikaanse oppermacht op de chipmarkt te beschermen.

De VS kondigde vrijdag nieuwe maatregelen tegen Huawei aan: het bedrijf mag geen chips meer kopen waarin bepaalde Amerikaanse software of technologie is verwerkt. "De zogenoemde redenen rond cyberveiligheid zijn maar een excuus", zegt Huawei-topman Richard Yu, schrijft Bloomberg. "Het probleem is de bedreiging voor de Amerikaanse tech-hegemonie die Huawei vormt", aldus de topman.

De Chinese regering stelt dat de Amerikaanse maatregelen tegen onder meer Huawei een bedreiging vormen voor de wereldwijde leveringsketen. Elke buitenlandse chipmaker die Amerikaanse technologie gebruikt, moet voortaan immers toestemming van het Witte Huis krijgen.

TSMC legt productie stil

De maatregel is lastig voor de grote Taiwanese chipmaker TSMC, dat zowel chips maakt voor Apple als voor Huawei. Vorige week kondigde de chipmaker plannen voor zijn eerste Amerikaanse fabriek aan. De VS had aangedrongen op zo'n fabriek, juist om minder afhankelijk te zijn van China.

TSMC is nu gestopt met het aannemen van nieuwe orders van Huawei, zeggen ingewijden tegen Nikkei. Chips die al door Huawei besteld zijn, kunnen nog gemaakt en geleverd worden, zolang die chips uiterlijk mid-september worden geleverd. De beslissing zou moeilijk zijn voor TSMC; Apple is de grootste klant van TSMC, Huawei komt op de tweede plaats.

Huawei komt door de beslissing ook in de knel en zal snel een nieuwe fabrikant moeten vinden. Het bedrijf mag al langer de volledige versie van Android niet meer op zijn smartphones leveren, waardoor het voor Huawei steeds moeilijker wordt om te blijven concurreren.

Relatie VS-China

Hoewel veel ontwerpen van chips gebruikmaken van Amerikaanse technieken, is de productie weer grotendeels afhankelijk van China. Niet alleen staan de meeste chipfabrieken nu in China en omringende landen, ook is China de belangrijkste leverancier van veel cruciale grondstoffen voor chips.

Zowel de VS als Europa staan argwanend tegenover Huawei. Dat heeft vooral te maken met de netwerktak van Huawei. Landen vrezen Chinese 'achterdeurtjes' in de netwerken van Huawei, en grijpen de aanleg van 5G-netwerken aan om minder afhankelijk van Huawei te worden.

VS:
Lees ook
VS: Huawei krijgt geen toegang tot Amerikaanse technologie
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter