Thuiswerk

'Bedrijven moeten oppassen voor risico's van thuiswerken'

15 mei 2020 17:52

Thuiswerken maakt bedrijven kwetsbaarder voor het risico op het lekken van gevoelige informatie, bijvoorbeeld door het gebruik van onveilige apparatuur of communicatiekanalen. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

De toezichthouder heeft een inventarisatie gedaan bij vijftien financiële ondernemingen en accountantsorganisaties naar de invloed van de uitbraak van het nieuwe coronavirus op de bedrijfsvoering en hoe zij omgaan met de toegenomen risico's. De AFM roept bedrijven op hier 'extra aandacht voor te hebben' en deelt inzichten (PDF).

VPN-diensten

De AFM signaleert bij bedrijven door het massale thuiswerken een toenemende afhankelijkheid van externe dienstverleners. Waaronder leveranciers van VPN-verbindingen, waarbij op een veilige manier contact kan worden gelegd via het internet.

Andere risico’s waar ondernemingen extra alert op moeten zijn, betreffen het risico op zogeheten DDoS-aanvallen door cybercriminelen, de uitval van medewerkers en een toename in phishing, waarbij criminelen toegang proberen te krijgen tot de systemen van een bedrijf.

Ook kunnen IT-systemen onveilig worden door het uitstel van de installatie van beveiligingspatches.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Thuiswerken werkt: nooit meer naar kantoor?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Twitter-personeel mag 'voor altijd' thuiswerken

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van