Ga naar de inhoud
Minder uit Azië

Fabrikant iPhone-chips bouwt grote fabriek in VS

Beeld © TSMC

De Taiwanese fabrikant TSMC, die levert aan onder meer Apple en Huawei, gaat een chipfabriek in de Amerikaanse staat Arizona bouwen.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, zoals het bedrijf voluit heet, trekt daar miljarden dollars voor uit. Volgens TSMC gebeurt dat in een "sterke samenwerking" met de Amerikaanse regering.

Met de stap willen de Taiwanezen hun toelevering aan de Amerikaanse markt veiligstellen. "Dit project is van strategisch belang voor de Amerikaanse techsector waardoor bedrijven hun nieuwste chips in de Verenigde Staten kunnen laten produceren", verklaarde TSMC.

De bouw van de fabriek moet volgend jaar van start gaan. Eenmaal volledig in bedrijf kan de fabriek 20.000 zogeheten 'wafers' per maand verwerken. Van iedere wafer, een dunne plaat silicium, kunnen duizenden chips worden gemaakt.

Niet afhankelijk van Azië 

De Amerikaanse overheid heeft de laatste tijd meer nadruk gelegd op het vervaardigen van chips in eigen land. Die worden zowel voor consumententechnologie zoals smartphones als voor militaire toepassingen gebruikt. Daarom willen de VS niet te afhankelijk zijn van productie in Azië.

TSMC wil met de nieuwe fabriek ook goodwill kweken bij de Amerikaanse overheid. Het Chinese Huawei is een belangrijke klant van TSMC, maar ligt vanuit Washington onder vuur omdat het nauwe banden heeft met de Chinese regering en volgens de Amerikanen door Peking gebruikt wordt om te spioneren.

Huawei
Lees ook
Huawei staat een jaar langer op zwarte lijst VS
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl