Elektrische fietsen

Deze opblaasbare e-bike past in je rugzak

17 mei 2020 22:55 Aangepast: 18 mei 2020 15:35

Wetenschappers van de Universiteit van Tokio hebben een opblaasbare e-bike ontwikkeld. Het elektrische fietsje weegt maar 5,5 kilo en past in een rugzak.

De opblaasbare e-bike Poimo, wat staat voor 'POrtable and Inflatable MObility', heeft een frame gemaakt van synthetische rubbers. Het fietsje vouwt op tot een klein pakket dat in een rugzak past.

De Poimo is in een minuut op te pompen en vergt nauwelijks meer dan een halve bar druk om een solide 'frame' te vormen. De e-bike zou vervolgens een volwassene kunnen dragen. 

Erg licht

Het opblaasbare frame weegt 2,3 kilo en samen met de andere componenten, zoals de wielen, motor, accu en draadloze controller, weegt het geheel 5,5 kilo. Volgens de onderzoekers kan het zelfs nog lichter, want dit is slecht een prototype.

De Japanse onderzoekers hebben de Poimo in Japan door meerdere mensen laten testen. Die zeiden dat de kleine e-bike stabieler bleek dan verwacht en dat het leuk was om op te rijden. De actieradius en de maximumsnelheid zijn nog niet bekend.

De wetenschappers wilden met deze 'soft robotic'-technologie een veilig voertuig creëren waarmee mensen zich tussen voetgangers kunnen begeven.

In de video laten de makers wel zien hoe compact de Poimo opgevouwen in een rugzakje zit, maar het is niet duidelijk of de wielen en dergelijke ook in dat rugzakje passen, laat staan de nogal forse pomp.

De Poimo mag in Nederland overigens niet als e-bike door het leven, want hij heeft geen trapondersteuning maar, zoals brommers, een elektrische gashendel. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: e-bike VanMoof is flink verbeterd en goedkoper

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van