Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Cybersancties

EU verlengt strafsysteem tegen cybercriminelen

14 mei 2020 17:24 Aangepast: 14 mei 2020 17:31
Beeld © Getty

De Europese Unie verlengt het sanctiesysteem voor personen of organisaties die betrokken zijn bij cyberaanvallen met een jaar. Met de maatregel kunnen banktegoeden worden bevroren en reisverboden worden opgelegd aan cybercriminelen.

De mogelijkheid van 'cybersancties' bestaat sinds mei vorig jaar, na aandringen van Nederland en enkele andere landen. Een van de redenen was de hackpoging in 2018 bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.

Sinds de uitbraak van Covid-19 ziet de EU een toename van cyberactiviteiten die de bestrijding van de pandemie bedreigen. EU-buitenlandchef Josep Borrell legde twee weken geleden namens de lidstaten een verklaring af over "kwaadaardige cyberactiviteiten waarbij de coronapandemie wordt uitgebuit". Die zijn gericht op "essentiële dienstverleners in de lidstaten en hun internationale partners, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg."

In sommige gevallen brengen cyberaanvallen schade toe aan infrastructuren die essentieel zijn om de crisis aan te pakken.

Verkiezingen manipuleren

Daarnaast moeten de strafmaatregelen hackers afschrikken om verkiezingen te manipuleren. De EU is "vastbesloten cyberaanvallen te voorkomen, ontmoedigen en bestrijden".

De sancties kunnen worden opgelegd aan mensen ongeacht waar ze wonen of wat hun nationaliteit is, maar alleen na instemming van alle 27 EU-landen. Een soortgelijk strafsysteem bestaat al voor mensen die betrokken zijn bij een aanval met chemische wapens, zoals die in het Britse Salisbury begin 2018.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europol: grote toename cybercrime door coronavirus

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oplichters spelen met 'intranet' in op thuiswerken door corona

Bright is verhuisd

Bright is voortaan te vinden op RTLNieuws.nl/tech. Daar vind je ons tech-nieuws en onze video's, reviews, tips en podcasts.

Volg Bright ook op YouTube, Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore