Wearables

Universiteit onderzoekt of Apple Watch corona kan detecteren

14 mei 2020 16:19 Aangepast: 14 mei 2020 16:28

De Amerikaanse Stanford-universiteit onderzoekt of draagbare gadgets, zoals de Apple Watch, het coronavirus bij gebruikers kunnen detecteren.

In een praktijkonderzoek met testpersonen wil de universiteit testen of de wearables afwijkende waarden tonen bij gebruikers die het coronavirus hebben. De universiteit zoekt mensen die covid-19 hebben of vermoeden te hebben, zijn blootgesteld aan een patiënt of een hoger risico lopen op de ziekte.

Deelnemers wordt gevraagd hun wearable, zoals de Apple Watch of Fitbit, doorlopend te dragen, daar een app op te downloaden, gegevens te delen en dagelijks een korte enquête in te vullen.

De onderzoekers hopen over een paar weken al een eerste uitsluitsel geven, maar het onderzoek zal uiteindelijk twee jaar duren.

Algoritme ontwikkelen

De universiteit wil gegevens zoals hartslag, zuurstofgraad in het bloed, huidtemperatuur en andere lichaamsdata verzamelen. Door die te vergelijken met data van andere zieke deelnemers en gezonde testpersonen, moet op termijn een algoritme te maken zijn.

Dat algoritme zou de honderden miljoen gebruikers met een wearable dan mogelijk kunnen waarschuwen voor lichaamseigenschappen die mogelijk op het coronavirus wijzen. Wearables worden steeds geavanceerder en bevatten steeds nauwkeurigere sensoren. Het uiteindelijke algoritme moet op zoveel mogelijk wearables te gebruiken zijn.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van