Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
corona aid

Nederlandse online tool voor coronahulp in Afrika

16 mei 2020 21:07

De Nederlandse tech-startup Solvoz bouwt de eBay voor ontwikkelingshulp. Met die tool vind je snel en gemakkelijk een set gestandaardiseerde maar aanpasbare oplossingen voor coronahulp.

Door het coronavirus is er ook in Nederland de laatste maanden veel aandacht voor de capaciteit van ziekenhuizen en dan vooral de intensive care. Maar stel je even voor dat je in Afrika leeft. “Ik zal het aantal op de intensive care beschikbare bedden in Afrika met je delen. Het zijn er 5000. Dat is voor het hele continent”, zegt Claire Barnhoorn, ceo van Solvoz. Haar tech-startup heeft een keiharde en urgente missie. 

Ebay voor ontwikkelingshulp

Het zeer minimale aantal IC-bedden maakt dat je er nog slimmer mee moet omgaan. Solvoz doet dat door anders te denken dan de meeste hulporganisaties in ontwikkelingslanden. Technologie is de sleutel tot succes. De online tool Solvoz.com is een soort marktplaats waar veldwerkers van Artsen zonder Grenzen, Unicef of Plan snel en efficiënt de producten vinden die ze nodig hebben om te helpen.

Een medewerker spendeert vaak 50 procent van de tijd aan aanbestedingen voor het vinden van de juiste tent, bedden, stethoscopen, mondkapjes voor een betaalbare prijs. Of deze huurt hiervoor voor tot wel 10 procent van het ontwikkelingsgeld een consultant in. Klik op Solvoz.com en je vindt een oplossing die al is vergeleken en gecontroleerd maar bovendien bestaat uit een compleet oplossingspakket.

Oplossingspakket

Want had je al gedacht aan een desinfecteermethode voor de mondkapjes, die dan ineens hergebruikt kunnen worden? En reserveventielen voor de beademingsapparatuur, waarvan we uit Italië weten dat het de achilleshiel is? “We kennen de foto’s van een afgedankte couveuse in de hoek van een veldhospitaaltje. Afgedankt omdat er niet direct reserve-onderdelen bijgekocht zijn, of omdat niemand heeft geleerd hoe het aggregaat te onderhouden,” zegt Barnhoorn uit jarenlange ervaring als veldwerker voor MSF.

“Solvoz doet aan omdenken van de vraag naar een product, naar werkelijke behoefte: bij ons is de zoekterm niet “aggregaat” maar “betrouwbare elektriciteitsvoorziening”, zodat je ook deze solar cow inclusief onderhoud zult vinden.” 

Technologie kan Afrika redden 

Nonprofit-investeerder TechLeap.nl, de opvolger van StartupDelta, selecteerde Solvoz als DutchTechHero. Technisch brein achter Solvoz Robert Simpson: “We zetten een groeiende hoeveelheid kennis van experts rond de respons op COVID-19 om in een praktische tool.”

Het is een helse klus om de technologie van de zoekmachine op orde te krijgen. Aan de back-end zetten we systemen op om de kennis van experts te structureren en te classificeren, de gebruikersbehoeften te vertalen naar oplossingspakketten en criteria vast te stellen voordat we ze goed genoeg vinden om via de database aan te bieden. Maar dan kan deze technologie ook echt het verschil maken.

Oproep aan ontwerpers en makers

Voor nu doet Solvoz een oproep aan de maker-community. Heb je een briljant idee maar geen ingang naar je klant en publiek? Neem contact op met Solvoz en je product kan werkelijk impact creëren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bezorgdrones ingezet in strijd tegen coronavirus in Ghana

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Deze Google-tablet is wél geschikt voor ebola-bestrijding

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hoe drones malaria kunnen bestrijden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Aan deze nieuwe solargadgets werkt WakaWaka

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gerecyclede schooltas met zonnecellen helpt in Zuid-Afrika

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore