Ga naar de inhoud
Sancties Trump

Huawei staat een jaar langer op zwarte lijst VS

Beeld © Bright.nl

Chinese makers van telecomapparatuur als Huawei en ZTE staan een jaar langer op de zwarte lijst van de Verenigde Staten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag een uitvoeringsbevel met zeker een jaar verlengd. Dat betekent dat Amerikaanse bedrijven uitgesloten zijn om telecomapparatuur te gebruiken van bedrijven die een veiligheidsrisico vormen.

De Amerikanen plaatsten Huawei en ZTE een jaar geleden op de zwarte lijst omdat de bedrijven een gevaar voor de nationale veiligheid zouden vormen. Washington verdenkt de ondernemingen van nauwe banden met de Chinese overheid en beticht de bedrijven van spionagepraktijken. De bedrijven ontkennen de aantijgingen.

Telefoons zonder Google-diensten

Huawei bracht de laatste maanden meerdere nieuwe smartphones op de markt, ook in Nederland, zoals de opvouwbare Mate Xs en de P40-serie. Die nieuwe Huawei-smartphones werken met een open-source variant van Android. Google-apps als Google Maps en Gmail ontbreken daarom

Ook beschikken de Huawei-toestellen niet over de Android-appwinkel Google Play Store. Apps moeten via Huawei's eigen appwinkel App Gallery worden geïnstalleerd, maar die heeft een veel minder groot aanbod dan de Play Store. Apps als WhatsApp moeten handmatig worden geïnstalleerd, iets wat Google sterk afraadt.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook