Ga naar de inhoud
Tech

Facebook betaalt 52 miljoen aan moderators met psychische klachten

Een content moderator van Facebook in Texas buigt zich over zijn werk. Beeld © Getty

Facebook betaalt 52 miljoen dollar (48 miljoen euro) aan duizenden content moderators die door hun werk psychische klachten hebben opgelopen. Zij sleepten Facebook voor de rechter omdat zij vinden dat zij niet genoeg zijn beschermd tegen de gevolgen van het beoordelen van schokkende beelden.

In de schikking belooft Facebook een schadevergoeding van minimaal 1000 dollar te betalen aan de Amerikaanse content moderators die het bedrijf voor de rechter sleepten, meldt The Verge.

Met de miljoenenschikking voorkomt Facebook dat een rechter uitspraak doet in de zaak.

Tot 50.000 euro

Als bij de deelnemers aan de massaclaim posttraumatische stressstoornis (PTSS) wordt vastgesteld, worden behandelingen betaald en krijgen zij tot 50.000 euro schadevergoeding.

Daarnaast moet Facebook de Amerikaanse content moderators in de toekomst beter begeleiden.

Facebook laat in een reactie weten dat zij dankbaar zijn voor de mensen die dit werk doen om Facebook veilig te houden. "We doen er alles aan om hen via deze schikking extra steun te bieden."

Content moderators

Content moderators beoordelen berichten, video's en foto's of die de regels van Facebook en Instagram niet overtreden. Die worden gemeld door Facebook-gebruikers of kunstmatige intelligentie die beelden herkent als iets dat misschien niet door de beugel kan.

Denk bijvoorbeeld aan video's, afbeelding en berichten waarin iemand wordt gepest, naaktvideo's en beelden met geweld of waarin wordt opgeroepen tot terrorisme.

Facebook grijpt ook in bij nepnieuws dat tot lichamelijk letsel kan leiden. Denk daarbij aan misinformatie rond het coronavirus. Wereldwijd heeft Facebook tienduizenden mensen direct en indirect in dienst die dit werk doen. Dat gebeurt vanuit kantoren van San Francisco en Barcelona tot de Filipijnen.

Zaak uit 2018

De zaak kwam aan het rollen toen oud-medewerker Selena Scola een klacht indiende tegen Facebook en het bedrijf dat haar detacheerde om berichten, video's en foto's op Facebook te beoordelen. Ze deed het werk negen maanden en kreeg last van posttraumatische stress door alle nare beelden die zij moest beoordelen.

Uiteindelijke sloten meer mensen zich aan die hetzelfde werk deden. Zij vinden allemaal dat Facebook hen niet goed genoeg beschermde tegen de psychologische gevolgen van het kijken naar schokkende beelden.

Op
Lees meer
Op bezoek bij Facebook: deze mensen houden je tijdlijn schoon

Ook Europese zaak tegen Facebook

De verhalen van de Amerikaanse content moderators staan niet op zich. De afgelopen jaren waren er nogal wat oud-medewerkers die een boekje open deden over hoe zwaar het werk was.

Er zijn verhalen van mensen die overspannen raken door de werkdruk, de schokkende beelden en drank- en drugsgebruik zou aan de orde van de dag zijn.

Een oud-werknemer uit Ierland klaagde Facebook vorig jaar aan omdat hij ook PTSS zou hebben opgelopen door zijn werk. In die zaak is nog geen uitspraak gedaan.

Video: Deze mensen houden jouw tijdlijn schoon van porno, geweld en racisme

02:28