Minder lawaai bij videobellen

Getest: stille muis en stil toetsenbord van Trust

11 juni 2020 17:32 Aangepast: 11 juni 2020 17:43

Wil je lekker door kunnen typen tijdens een videovergadering en je microfoon niet muten? Dan heb je een stil toetsenbord nodig. Bright-reviewer Rutger Middendorp test de draadloze stille muis Trust Siero en het Muto-keyboard.

De afgelopen weken ben ik tijdens het videobellen een aantal nieuwe typen mensen tegengekomen. De "ik mute uit principe-niet", bijvoorbeeld. De "ik ben me er niet van bewust dat iedereen me ziet en hoort". En de "ram op die toetsen alsof het dood moet". Voor die eerste moet je software gebruiken waarbij jij de baas kan spelen over andermans mute, de tweede moet je hard om lachen en die derde kun je misschien stil krijgen met een speciaal toetsenbord. Ik heb de Muto met 'silent keys' getest, en de Siero, een stille muis.

Het Muto-toetsenbord valt vooral op doordat hij ronde toetsen heeft en een draadje. Trust noemt het "isolated keys", wat in deze corona-tijd vast een goed teken is. Dat het snoer exact 1,5 meter is kan ook geen toeval zijn. 

Het toetsenbord voelt licht aan en heeft geen verstelbare pootjes. Voor 13 euro verwacht je er dan ook niet veel van. Maar alhoewel het typen even wennen is, voelt het zeker niet onplezierig. Het is beetje typemachine light. Je krijgt zeker niet het gevoel dat je op een budgetbordje aan het rammen bent. 

Op het eerste gehoor is de Muto niet veel stiller dan het toetsenbord van mijn iMac. Een meting geeft dan ook aan dat typen met de Muto 51,6 dB gemiddeld oplevert en typen met het draadloze Apple-keyboard 45,9 dB. Maar goed, dan vergelijken we een toetsenbord van 100 euro met eentje van 13 euro. 51,6 dB is geen gekke score voor dit budgetbord. 

Muto toetsenbord en Siero muis Muto toetsenbord en Siero muis

Stille muis

De draadloze Siero-muis valt vooral op door zijn formaat. Hij is relatief hoog (3,5 cm) en kort (9,5 cm). In gebruik merk je daar niet veel van. Je hand maakt een natuurlijk kromming en de Siero ligt lekker in de hand. De Bluetooth-ontvanger zit verstopt in het batterijcompartiment, naast een enkele penlite-batterij.

De Siero is echt opvallend stil. Klikken geeft een zacht plofje in plaats van een klik. De 46,5 dB die ik gemiddeld bij gebruik scoor ten opzichte van 49 dB met Apple's Magic Mouse vertelt niet het hele verhaal. Het geluid dat de Siero maakt is namelijk veel minder opvallend. Voor 24 euro kun jij gewoon op Facebook lopen klikken tijdens de vergadering. Niet per ongeluk filmpjes opstarten.

Bright is verhuisd

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Kijk op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore