Corona-apps

40 procent IJslanders gebruikt corona-app, 'maar het helpt weinig'

12 mei 2020 18:47 Aangepast: 12 mei 2020 18:53

Bijna veertig procent van de IJslanders gebruikt een app die moet helpen bij contactonderzoek naar mensen die besmet met het coronavirus zijn. Maar de app is volgens het hoofd van het onderzoek 'geen gamechanger'.

Geen enkel land heeft zo'n hoog gebruik van een corona-tracking-app als IJsland. Zo'n app moet helpen om het contactonderzoek naar mensen die in contact zijn geweest met personen die met corona besmet zijn te automatiseren.

Toen IJsland in februari zijn eerste coronabesmetting vaststelde, nam de overheid meteen actie door de bevolking op grote schaal te testen. Als eerste werd een team van mensen opgezet die besmette personen interviewden om de mensen waarmee ze in contact waren geweest, te traceren.

Enkele weken later lanceerde de overheid een contactonderzoek-app. De app Rakning C19, in april geïntroduceerd, moest het traceren van besmettingen veel makkelijker maken. Onderzoekers zouden met toestemming inzicht krijgen of besmette personen de ziekte mogelijk aan het verspreiden waren.

Geen gamechanger

De app sloeg aan. Achtendertig procent van de bevolking downloadde de traceer-app al en daarmee is IJsland op dit gebied koploper. Het resultaat voldoet echter niet aan de verwachting.

"Ik zou niet willen zeggen dat de technologie helemaal nutteloos is, maar het is de integratie van de app en het menselijk contactonderzoek die resultaten oplevert. De app zelf was geen gamechanger voor ons", zegt Gestur Pálmason, de inspecteur van IJslandse politie die het contactonderzoek leidt.

Nederland

Ook in Nederland wordt aan een soortgelijke corona-tracking-app gewerkt. Een testversie moet eind deze maand klaar zijn. De app wordt open-source en zal gebruikmaken van het gezamenlijke platform van Apple en Google.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overheid maakt nieuwe corona-app, eind mei eerste test

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van