Streaming

Artiesten eisen meer royalties van streamingdiensten

11 mei 2020 17:55 Aangepast: 11 mei 2020 17:57

Twee organisaties die Britse artiesten vertegenwoordigen zijn een campagne gestart om artiesten meer inkomsten te bezorgen. Ze vinden onder andere dat streamingdiensten de vergoedingen aan artiesten moeten verhogen.

De Keep Music Alive-campagne wil dat er oplossingen komen voor de problemen die muzikanten door de corona-lockdown ondervinden. Optredens zijn een vitale bron van inkomsten voor artiesten, maar door de coronacrisis is optreden niet mogelijk.

De betalingen van streamingdiensten als Deezer en Spotify zijn te marginaal om het enorme gat in het inkomen van artiesten op te vullen. De bedragen die artiesten met het streamen van hun songs verdienen zijn volgens de organisaties "jammerlijk ontoereikend".

Verdienmodel op de schop

Spotify betaalt artiesten en liedjesschrijvers maar een paar cent voor een gestreamde track. Het leeuwendeel van het geld gaat naar de grote platenmaatschappijen Universal, Sony en Warner Music. De platenlabels hebben in de achterliggende jaren niets aan hun verdienmodel voor artiesten gedaan. De beloningen zijn nog grotendeels gebaseerd op een systeem dat is bedacht toen labels veel kosten maakten vanwege de productie van geluidsdragers, zoals lp’s of cd's.

Nu die kosten veel lager uitvallen omdat er meer verdiend wordt met streamen, houden de labels toch het grootste deel van het geld dat wordt gegenereerd door verkoop- en streamingsites. Juist nu acht Keep Music Alive de tijd rijp om het hele verdienmodel in de muziekindustrie te veranderen.

Meer gadgetreviews? Volg Bright op YouTube

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Maak kans op deze unieke elektrische brommer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore