Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bekende complotdenkers

Facebook en YouTube halen populaire onzinvideo corona weg

11 mei 2020 17:58 Aangepast: 11 mei 2020 17:58
Illustratief beeld. Beeld © Getty Images

Facebook, YouTube en Vimeo hebben een populaire video met desinformatie rond het coronavirus verwijderd, die werd verspreid door een groep bekende complotdenkers.

Het gaat om een 26 minuten durende video, een zeer lange trailer voor de nog niet verschenen film 'Plandemic', meldt The Washington Post. De video bevat onder meer een interview met Judy Mikovits, een voormalig onderzoeker die nu onwaarheden over vaccineren, het coronavirus en andere onderwerpen verspreidt.

1,8 miljoen keer bekeken

Facebook stelt: "Suggereren dat het dragen van een masker je ziek kan maken, kan leiden tot gevaar, dus we hebben de video verwijderd." Op het sociale netwerk was de video op het moment van verwijderen zo'n 1,8 miljoen keer bekeken, 150.000 keer gedeeld en hadden ruim 17.000 mensen een bericht achtergelaten.

Ongefundeerde claims

YouTube stelt dat inhoud verwijdert die "medisch niet onderbouwd diagnostisch advies voor covid-19 geven". De Plandemic-video maakt zich daar schuldig aan, volgens YouTube. Vimeo stelt dat de video van zijn platform is geweerd wegens het "verspreiden van schadelijke en misleidende gezondheidsinformatie."

Twitter heeft video's uit het interview niet verwijderd, omdat die volgens het bedrijf niet ingaan tegen zijn corona-richtlijnen. Wel zijn twee hashtags over de film verwijderd als zoeksuggestie en als trending onderwerp.

Miljardairs

De verwijderde video draait om de ongefundeerde claim dat miljardairs hebben geholpen bij de verspreiding van het coronavirus, om zo het gebruik van vaccins aan de wakkeren. Ook bevat de video's geknipte en verdraaide fragmenten van het hoofd van de Amerikaanse evenknie van het RIVM. Daarnaast stelt de video dat het dragen van mondkapjes gevaarlijk zou zijn.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Geen tech-nieuws missen? Volg Bright op Facebook en Twitter.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Maak kans op deze unieke elektrische brommer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van