Feelbelt

Deze riem geeft 'surround gevoel' bij films, games en muziek

17 mei 2020 14:42 Aangepast: 17 mei 2020 15:09

De FeelBelt-riem moet een voelbare beleving als extra dimensie toevoegen aan games, muziek en films. Ingebouwde generatoren in de riem geven rondom je middel voelbare pulsen af.

Niet alleen het grote scherm is een reden om nog steeds naar de bioscoop te gaan, ook het geluid speelt een grote rol. Dankzij de surround-geluidssystemen voel je alsof de straaljagers van achter over je heen komen denderen.

De nieuwe FeelBelt-wearable moet je ook voelbaar films, games en muziek laten beleven. Deze riem heeft tien pulse-generatoren ingebouwd die 360 graden rond je middel trillingen met een frequentie van 1 tot en met 20.000 Hertz af kunnen geven. 

Voelen als iemand achter je langs loopt

Loopt er in de film of in de game iemand vlak achter je langs, dan voel je trillingen in je rug. Luister je muziek, dan voel je volgens de makers ook de trillingen door je lichaam, zoals bij een live concert.  

De FeelBelt heeft een eigen app en kan in principe alle content dat geluid produceert in pulsen omzetten. De riem is uitgerust met een mini-jack-poort, maar kan ook geluidsbronnen draadloos via bluetooth ontvangen en hij is op te laden via usb-c. De speelduur is zo'n zes uur.

Vests en controllers

Overigens zijn dit soort apparaten die haptische feedback toevoegen aan de virtuele beleving al jaren in de maak, met wisselend succes. Al in 1994 verscheen het vest Aura Interactor met force feedback, dat basgeluid van een tv of een stereoset omzette in trillingen, die bijvoorbeeld het gevoel van een trap of klap moesten simuleren. 

Een recent voorbeeld van haptische feedback zijn Sony's nieuwe PlayStation 5-controllers, waarvan de weerstand van de trekkers aangepast kan worden om bijvoorbeeld het steeds strakker aangespannen gevoel van een boog te simuleren.

De FeelBelt is via Kickstarter voor 219 euro te pre-orderen.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van