Strategisch

'VS wil dat Intel en TSMC meer chips in Amerika gaat maken'

12 mei 2020 16:31
Beeld © TSMC

De Amerikaanse overheid zou in overleg zijn met Taiwanese chipmaker TSMC over een chipfabriek in de VS. Ook met Intel en Samsung zou worden overlegd over meer fabrieken in de VS.

Dat zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal. TSMC heeft nog geen chipfabriek in de VS, Intel en Samsung al wel. TSMC maakt de chips die Apple gebruikt in zijn iPhones, iPads en wat andere apparaten. Het bedrijf zou al met Apple hebben gesproken over een fabriek in de VS.

De Amerikaanse overheid zou met de stap minder afhankelijk willen worden van Azië, waar het overgrote deel van de chips nu wordt gefabriceerd. TSMC maakt nu al chips die door andere bedrijven zijn ontworpen, Intel maakt in zijn fabrieken vooral eigen chips. De Amerikaanse overheid zou graag zien dat Intel ook zo'n fabriek voor andermans chipontwerpen zou openen in de VS.

'Onzeker klimaat'

TSMC zegt tegen The Wall Street Journal dat het fabrieken in andere landen "actief evalueert", inclusief in de VS, maar er is nog "geen concreet plan". Intel-topman Bob Swan zegt volgens de krant in een brief aan de Amerikaanse Defensie dat hij wil samenwerken met het Pentagon aan een nieuwe chipfabriek int de VS, ook voor chipontwerpen van anderen. Swan zegt dat Amerikaanse productie en technologisch leiderschap "belangrijker is dan ooit, gezien het onzekere geopolitieke klimaat".

De plannen kennen een aantal nadelen. Zo zijn chipfabrieken duur, en worden die in het buitenland flink door overheden gesubsidieerd. Ook liggen personeelskoten in Azië lager, en worden veel grondstoffen en halffabrikaten die nodig zijn voor chips in Azië gemaakt. De VS zou met eigen fabrieken alsnog afhankelijk zijn van import.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van