Ga naar de inhoud
App is razend populair

Onderzoek naar TikTok om bescherming privacy van kinderen

Beeld © AFP

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart naar de populaire app TikTok. De vraag is of de privacy van de veelal jonge gebruikers voldoende wordt beschermd.

Dat meldt de privacywaakhond op zijn website. Op TikTok kunnen mensen creatieve filmpjes plaatsen en delen. De app is met name populair onder kinderen en jongeren, en heeft wereldwijd honderden miljoenen gebruikers.

Kinderen

Juist omdat veel kinderen gebruikmaken van de app, is de AP een onderzoek gestart. Kinderen worden door onze privacywet als extra kwetsbare groep gezien omdat zij zich minder bewust zijn van de gevolgen van hun handelen, zoals het delen van hun data met een commercieel sociaal netwerk. 

"We zien dat ontzettend veel Nederlandse kinderen met veel plezier gebruik maken van TikTok", zegt vicevoorzitter Monique Verdier van de AP. "We doen onderzoek naar de vraag of deze app privacyvriendelijk is ontworpen en ingericht."

TikTok verdient, net als vele andere sociale media, geld met advertenties en gebruikt data over zijn gebruikers om die advertenties te tonen. 

Onderzoek

Ook kijkt de AP of de informatie die kinderen van TikTok krijgen bij het installeren en gebruiken van de app goed te begrijpen is, en of er voldoende uitleg is over hoe TikTok hun persoonsgegevens verzamelt, verwerkt en verder gebruikt.

Tot slot onderzoekt de AP of toestemming van ouders vereist is wanneer TikTok persoonsgegevens van kinderen verzamelt, opslaat en verder gebruikt.

De AP verwacht later dit jaar met de eerste resultaten van dit onderzoek naar buiten te kunnen komen.

TikTok
Lees ook:
TikTok geeft ouders meer controle over accounts kinderen

Reactie TikTok

TikTok zegt in een reactie volledig mee te werken aan het onderzoek door de AP. Volgens het bedrijf zijn de veiligheid en privacy van de gebruikers een "topprioriteit". 

"TikTok heeft beveiligingsmechanismen ontwikkeld zoals een beperkte weergavemodus, filters en rapportagemogelijkheden in de app", zegt een woordvoerder. Ook is er een team van TikTok dat ongepaste inhoud verwijdert.

'YouTube
Lees ook:
'YouTube werkt aan eigen TikTok-concurrent Shorts'
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl