Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech

Disney hard geraakt door corona: winst daalt 91 procent

06 mei 2020 08:43 Aangepast: 06 mei 2020 09:46
Een Disney winkel in Disneyland Parijs. Een aantal pretparken, maar ook winkels, zijn gesloten vanwege corona. Beeld © Getty

Disney krijgt forse klappen door de coronacrisis. Consumenten kijken weliswaar meer naar de speciale tv-zenders, maar in de parken komen minder bezoekers, omdat sommige gesloten zijn.

De omzet van Disney steeg in de maanden januari tot en met maart (het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar) met 21 procent tot 18 miljard dollar (16,6 miljard euro).

Onder aan de streep kelderde de winst uit voortgezette activiteiten echter met 91 procent tot 475 miljoen dollar.

Minder dan verwacht

De winst was twee derde minder dan analisten hadden verwacht. Disney slaat het dividend het eerste halfjaar over. Daarmee houdt het 1,6 miljard dollar in kas, die anders uitgekeerd zou zijn.

Voor het hele boekjaar trekt Disney de eerdere prognoses voor omzet en winst in. In de nabeurshandel daalde de koers met 2 procent. Sinds begin januari is de koers al met 30 procent gekelderd.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Disney+ heeft nu wereldwijd 50 miljoen abonnees

Meer kijkers streamingdiensten

Toch profiteert Disney ook van de coronacrisis, nu veel mensen gedwongen thuiszitten. Zo zijn er meer kijkers voor betaalde tv-zenders, zoals Disney+.

Eind maart waren er wereldwijd 33,5 miljoen abonnees en inmiddels zijn dat er al 54,5 miljoen. Disney kampte wel met hogere marketingkosten voor de uitrol van Disney+.

Er zijn ook meer kijkers voor streamingdienst Hulu, maar sportzender ESPN leed juist onder het stilleggen van veel sportcompetities.

Themaparken dicht

Tegenover de per saldo hogere omzet en resultaat bij streamingdiensten staat dalend bezoek aan de themaparken en resorts. De omzet daalde hier met 10 procent.

Disneyland Parijs sloot medio maart, terwijl de parken in Azië al eerder dichtgingen. Sommige kosten bleven wel doorlopen. Dat scheelde 1 miljard dollar aan winst.

Ook bij de filmstudio daalde de winst fors. Sinds medio maart zijn er namelijk nauwelijks films meer gedraaid in bioscopen, die vrijwel overal zijn gesloten.

Minder bezoekers bij heropening

Topman Bob Chapek zegt dat Shanghai Disneyland in China op 11 mei weer open gaat. Er zullen veel minder bezoekers worden toegelaten dan voorheen: geen 80.000 per dag, maar slechts 30 procent daarvan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van