5G

KPN en T-Mobile: geen 5G over 4G-frequenties zoals Vodafone

01 mei 2020 11:11 Aangepast: 02 mei 2020 22:50
Beeld © Getty

KPN en T-Mobile gaan geen 5G aanbieden over de frequenties waar ze al 4G op aanbieden. Vodafone doet dat sinds deze week wel in Nederland.

Vodafone biedt sinds dinsdag 5G-internet aan in Nederland over de 1800 MHz-frequentie waarop de provider al langer 4G aanbiedt. Technisch gezien hebben Vodafone-klanten met een 5G-toestel daarmee toegang tot 5G, al ligt de snelheid momenteel niet veel hoger dan 4G. Volgens Vodafone is deze vorm van 5G zo'n 10 procent sneller dan 4G.

KPN en T-Mobile kiezen er voor om te wachten met de introductie van 5G tot nieuwe mobiele frequenties zijn te gebruiken. Dat zeggen beide bedrijven tegen Tweakers. Eind juni wordt de 700 MHz-frequentie door de overheid geveild. Die frequenties willen KPN en T-Mobile enkel voor 5G gaan inzetten. De frequentieveiling moet 900 miljoen euro gaan opleveren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

5G is er nu echt: acht vragen over de opvolger van 4G

"We zullen in ieder geval toegewijde frequentieruimte inzetten voor 5G, die niet gedeeld wordt met andere technologieën", aldus T-Mobile tegen Tweakers. KPN zegt dat de provider gebruik wil maken van "nog te veilen spectrum".

Volgend jaar pas echt snel

De belofte van enorme 5G-snelheden volgen ook met het gebruik van de 700 MHz-frequenties nog niet. Die snelheden volgen in 2022, als de overheid de 3,5 GHz-frequentieband veilt. Die hogere frequentie maakt fors hogere snelheden mogelijk, tot 20 keer sneller dan gebruikers nu van 4G gewend zijn.

5G kent echter meer voordelen zoals downloadsnelheid alleen. Zo is de reactietijd van 5G veel hoger en raken masten op drukke plekken veel minder snel overbelast.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén app voor al je slimme apparaten, werkt dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van