Smartphones

Verkoop smartphones fors gedaald: Samsung hard geraakt

01 mei 2020 09:31 Aangepast: 11 mei 2020 12:25

De wereldwijde verkoop van smartphones is tijdens de coronacrisis historisch hard gedaald. Dat melden vier onderzoeksbureaus.

Marktonderzoeker IDC schat dat in het eerste kwartaal van 2020 zo'n 275 miljoen toestellen werden afgeleverd. Dat is volgens de onderzoekers een daling van 11 procent ten opzichte van diezelfde periode een jaar eerder.

Onderzoeksbureau Strategy Analytics schat de afname nog hoger op 17 procent. Twee andere onderzoeksbureaus, Counterpoint en Canalys, schatten de daling beide in op 13 procent.

De afname is volgens de bureaus vooral te wijten aan de coronacrisis. Veel fabrieken in Azië waren gesloten om het virus in te dammen. Ook is de wereldwijde vraag naar smartphones gedaald door de lockdownmaatregelen die in tal van landen van kracht zijn. Vooral in China is de afname in de telefoonverkoop erg groot, volgens Counterpoint zelfs 27 procent.

Levering iPhones gelijk

Marktleider Samsung is in het eerste kwartaal hard geraakt. IDC berekende dat de Zuid-Koreaanse techgigant ruim 58 miljoen smartphones afleverde, circa 14 miljoen minder dan een jaar eerder. Het Chinese Huawei bracht ruim 48 miljoen toestellen aan de man, tien miljoen minder. De levering van iPhones door Apple bleef met 37 miljoen ongeveer gelijk.

De vraag naar smartphones zal ook in de rest van het jaar afgeremd worden door de gevolgen van de coronapandemie. Op zijn vroegst kan pas in het vierde kwartaal weer groei ten opzichte van het vorige jaar behaald worden, schat IDC.

Geen video missen? Abonneer op het Bright YouTube-kanaal.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Terugkijken: de nieuwe telefoons en gadgets van Xiaomi

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Eén app voor al je slimme apparaten, werkt dat?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van