Tech

Apple presteert beter dan verwacht, maar is onzeker over toekomst

01 mei 2020 10:32 Aangepast: 01 mei 2020 11:12
Veel Apple stores zijn gesloten, in China zijn ze al wel weer open. Beeld © Getty

In de maanden januari tot en met maart behaalde Apple een hogere omzet en winst dan in de markt was verwacht. In de laatste twee weken van april zorgde de nieuwe iPhone voor hogere verkopen. Vanwege de coronacrisis waagt het concern zich niet aan een voorspelling voor het tweede kwartaal.

In de eerste drie maanden van het jaar steeg de omzet van Apple met 0,5 procent tot 58,3 miljard dollar. De winst daalde met 2,7 procent tot 11,2 miljard dollar.

Zowel de omzet als de winst waren wel hoger dan verwacht. Dat kwam door de verkoop van diensten, zoals streaming televisie. Het bedrijf heeft nu wereldwijd 515 miljoen abonnees voor Apple TV, dat is een toename met 125 miljoen in vergelijking met een jaar geleden.

De omzet uit de verkoop van producten, zoals iPhones en AirPods, daalde met ruim 3 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

'iPhone 12 krijgt prijzen van 650 tot 1100 dollar'

Coronavirus

Gevreesd werd dat Apple te lijden zou hebben van het sluiten van veel winkels als gevolg van het coronavirus. Apple sloot onder meer winkels in China, dat land is goed voor een zesde van de totale omzet.

In China vindt ook een groot deel van de productie van onder meer iPhones plaats. Zo meldde The Wall Street Journal deze week dat Apple de massaproductie van drie nieuwe iPhones met een maand zou hebben uitgesteld.

Geen winstprognose

Ondanks de meevallende cijfers over de maanden januari tot en met maart durft Apple het nog niet aan om een prognose af te geven voor het tweede kwartaal (voor Apple het derde kwartaal van het gebroken boekjaar). Daar is de huidige situatie te onzeker voor.

Winkels buiten China, Hongkong, Taiwan en Zuid-Korea zijn namelijk nog gesloten. Apple wil wel binnen één of twee weken de winkels in Oostenrijk en Australië en een aantal zaken in de VS openen.

Enorme berg met geld

Apple zit nog altijd op een berg met geld. Eind maart had het voor maar liefst 192,8 miljard dollar aan contanten en beleggingen.

In het komende kwartaal gaat Apple voor nog eens 50 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van