Tech

Flinke vraag naar laptops door coronacrisis, maar die is tijdelijk

30 april 2020 13:21 Aangepast: 30 april 2020 13:29
Beeld © ANP

Door de coronacrisis is er ineens veel meer vraag naar laptops en desktopcomputers om thuis te kunnen werken. Maar die piek is maar tijdelijk, verwachten analisten. "De vraag gaat na de tweede week van mei afnemen."

Vanaf halverwege maart moest zo'n beetje iedereen thuiswerken. Bedrijven kochten noodgedwongen laptops voor het personeel dat voorheen altijd op kantoor werkte. En ouders moesten erop uit om een laptop te halen voor de kinderen die ineens thuis geschoold werden.

Die twee zaken hebben de vraag naar laptops en deskopcomputers gestuwd. "We zien een flinke piek in de verscheepte computers naar winkels vanaf de tweede week van maart", zegt analist Daniel Goncalves van marktonderzoeker IDC. 

In totaal werden er ruim 660.000 computers verscheept, blijkt uit voorlopige cijfers van IDC. Een stijging van 4,4 procent. Dat lijkt bescheiden. "Maar het effect van de piekende vraag landt pas in het tweede kwartaal: specifiek in april", zegt Goncalves. Dat betekent dus dat je maar een heel klein deel van de toegenomen vraag al terugziet in de kwartaalcijfers van IDC.

En dan houdt de piek nog een aantal weken aan, verwacht Goncalves. "Maar daarna loopt de vraag hard terug."

Laptop populairder dan desktop

De laptop is populairder dan de desktop, blijkt uit de cijfers. Van januari tot eind maart werden er 490.000 laptops verscheept, 4,11 procent meer ten opzichte van 2018. Het aantal verscheepte desktops steeg met 5,3 procent tot ruim 170.000 stuks.

Dat er meer vraag is naar laptops dan desktops, is niet nieuw legt Goncalves uit. "Maar de pandemie heeft het vervangen van deskopcomputers door laptops verder versneld. Want bedrijven moesten ineens omschakelen om hun hele personeelsbestand thuis te laten werken."

De toegenomen vraag naar computers is er bij bedrijven, maar ook vanuit het onderwijs. "Daar is ineens veel vraag naar goedkopere laptops en meer op onderwijs gerichte apparaten zoals Chromebooks. Dat is een belangrijk deel van de toegenomen vraag."

Consumenten

En ook consumenten kochten ineens veel meer computers, blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. "Zowel in aantallen als in omzet ging het ineens sky high", zegt Niels van Steijn van GfK. 

Ter illustratie: Nederlandse winkels, bestaande uit een combinatie van zowel fysieke als online winkels, zagen de omzet uit laptops tussen 16 maart en 19 april met 83 procent groeien ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Voor desktop-pc’s was die omzetstijging 43 procent. 

Het is niet alleen maar onderwijs en werk. Want ook gamecomputers waren ineens in trek. "Dat was al een gezonde markt maar groeit nu nog harder. De vraag naar andere manieren om jezelf te vermaken heeft daaraan hebben bijgedragen", zegt Goncalves van IDC.

Randapparatuur

Maar niet alleen computers doen het goed. Er is ook ineens veel meer vraag naar computerschermen, routers en toetsenborden. "Het hangt echt samen met de thuiswerksituatie. Je wil je werk goed kunnen doen. Dus worden er schermen aangeschaft zodat je niet alleen naar je laptopscherm hoeft te kijken."

Ook de vraag naar routers is opvallend. "Mensen willen toch een goede internetverbinding hebben. En die headsets en microfoons hebben we natuurlijk nodig voor het videobellen via Zoom, Microsoft Teams en andere apps", zegt Van Steijn.

Terugval in vraag

Ondanks dat er nu zoveel vraag is, wordt het waarschijnlijk geen positief jaar voor de industrie. De terugval in vraag wordt zelfs zo groot dat het waarschijnlijk een negatief jaar wordt voor computerfabrikanten. "We verwachten dat die piek in de vraag in maart en april niet genoeg is om de latere terugloop op te vangen", aldus Goncalves van IDC. 

Daar zijn meerdere redenen voor, legt Goncalves uit. Aan de ene kant neemt de vraag vanuit het bedrijfsleven af door verzadiging in de markt. "Want na die eerste golf hebben al veel werknemers hun laptop gekregen en is er geen nieuwe apparatuur meer nodig."

Economische impact

En dan is er nog de economische impact van de coronacrisis. "Vooral bedrijven in het mkb gaan het hard voelen. Mensen worden ontslagen en de werkloosheid stijgt. Het gaat allemaal effect hebben op hoeveel bedrijven uitgeven aan computerapparatuur. Ook voor de grotere bedrijven gaat dat gelden", zegt Goncalves van IDC.

Ook bij GfK denken ze dat de huidige piek niet aan kan houden. "Hoe het verder gaat is moeilijk te voorspellen. De crisis gaat ook over. Maar het ligt in de lijn der verwachting dat er een stabilisatie of neergang zal volgen. Dat kan haast niet anders", aldus Van Steijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore