COVID-19

Apple en Google brengen testversies van coronaplatform uit

29 april 2020 19:52 Aangepast: 29 april 2020 20:14
Beeld © Getty

Techreuzen Apple en Google hebben de eerste testversies van hun coronaplatform beschikbaar gesteld. Met de software kunnen apps mogelijke coronabesmettingen in kaart gaan brengen.

Bij Apple zit het platform verwerkt in de nieuwste beta van iOS 13.5, terwijl Android-gebruikers een testupdate van de Google Play Services kunnen installeren. 

Beide updates bevatten zogeheten API's. App-makers kunnen hierop inhaken om hun eigen software bepaalde dingen te laten doen. In dit geval kunnen bluetooth-gegevens door een app worden verzameld, waaruit kan worden opgemaakt met wie een gebruiker in contact is geweest.

Overheids-apps

Die informatie kan waardevol zijn in de bestrijding van het coronavirus, denken veel overheden. Zij kunnen zien wie een zieke wellicht heeft aangestoken en op welke plek veel potentiële patiënten een grote uitbraak hebben veroorzaakt.

In veel landen wordt al aan dergelijke apps gewerkt, maar Apple en Google hopen het proces met hun platform gelijk te trekken. Daarnaast moeten apps die hun software automatisch maatregelen nemen om persoonsdata zo privé mogelijk te houden. Daarnaast zullen al deze apps automatisch stoppen met werken na de pandemie.

Nog niet bruikbaar

Het zal nog even duren tot apps op het Google- en Apple-platform verschijnen. De testupdate is vooral bedoeld voor softwaremakers, die nu alvast aan de slag kunnen voor het moment dat de techbedrijven hun definitieve updates voor iedereen beschikbaar stellen.

De apps die nu in ontwikkeling zijn, liggen wereldwijd onder een vergrootglas. Een reeks potentiële Nederlandse apps bleek bijvoorbeeld niet aan de privacyregels te voldoen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van