Ga naar de inhoud
/e/OS

Fairphone 3 is er nu ook met Google-vrij systeem

Beeld © Bright

De duurzame Fairphone 3-smartphone wordt nu verkocht in combinatie met een Google-vrij besturingssysteem. Het toestel is speciaal bedoeld voor mensen die online zo weinig mogelijk gevolgd willen worden.

De speciale Fairphone 3 wordt in samenwerking met de non-profitorganisatie /e/ verkocht, dat het besturingssysteem levert. Deze startup geeft al langer een versie van Android waarin nagenoeg geen Google-diensten zitten.

"/e/OS/ is de kern van ons privacy-ecosysteem", beschrijft de software-uitgever. "We hebben alle code verwijderd die persoonlijke data zonder toestemming naar servers stuurt. We scannen je data niet, houden je locatie niet in de gaten en kijken niet mee in je apps."

480 euro

"De ont-Googlede Fairphone 3 is waarschijnlijk de eerste op privacy gerichte en duurzame smartphone", schrijft /e/ in zijn webwinkel, waar het toestel voor 480 euro over de toonbank gaat. Dat is iets duurder dan het reguliere Android-model, dat 450 euro kost.

Het Nederlandse Fairphone onthulde zijn nieuwe toestel afgelopen zomer. De telefoon is gemaakt van zoveel mogelijk duurzame onderdelen en moet ook makkelijker te repareren zijn. Dat maakt hem ook iets duurder dan andere smartphones met vergelijkbare specificaties.

Android-apps

Omdat de telefoon op Android draait, werken veel Android-apps er ook op. Een aantal populaire apps gebruiken echter de Google Play Services om te werken, die niet op dit privacygerichte toestel staan.

Sinds afgelopen jaar brengt Huawei ook Google-loze Android-telefoons uit. Dat is echter geen bewuste keuze: door sancties van de Verenigde Staten mogen toestellen van de Chinese fabrikant niet langer software van de Amerikaanse zoekgigant draaien.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Fairphone
Lees ook
Fairphone heeft nu ook een modulaire koptelefoon
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl