Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Vitale infrastructuur

'Cruciale systemen infrastructuur niet goed beveiligd'

29 april 2020 15:13 Aangepast: 29 april 2020 15:59
Beeld © Getty

Belangrijke computersystemen in Nederland zijn niet goed genoeg beveiligd. De vitale infrastructuur is kwetsbaar voor bewuste aanvallen en voor "onopzettelijke uitval".

De beveiliging moet worden verbeterd en organisaties moeten daar hulp bij krijgen, stelt de Cyber Security Raad, een organisatie die de overheid adviseert over digitale veiligheid. 

De onderzoekers willen dat de bedrijven en organisaties elkaar beter op de hoogte houden van dreigingen. Het komende kabinet zou een "meerjarenprogrammering" moeten invoeren, met voldoende geld.

Industriële systemen

De Cyber Security Raad waarschuwt voor de beveiliging van zogenoemde industriële automatiserings- en controlesystemen (IACS). Zulke systemen zorgen ervoor "dat onze sluizen en bruggen functioneren, energie en gas worden gedistribueerd, drinkwater wordt gereinigd, nucleair materiaal wordt verwerkt, treinen op bestemming komen, containers worden vervoerd en liften functioneren".

"Omdat IACS vaak indirect gekoppeld zijn aan het internet, kan een eventuele digitale aanval grote gevolgen hebben", aldus de Cyber Security Raad. "De huidige coronacrisis onderstreept de urgentie van cybersecurity; vitale diensten moeten kunnen blijven functioneren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Softwarebug in populaire antivirusapps crashte computers'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie-site met games moet jongeren weghouden van cybercrime

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore