Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Drone

DJI lanceert nieuwe Mavic Air 2-drone

28 april 2020 12:30 Aangepast: 13 mei 2020 21:05

DJI introduceert de Mavic Air 2: zijn eerste consumentendrone met 4K 60 fps video.

De nieuwe DJI Mavic Air 2 is een grote upgrade van de eerste Mavic Air. Wat betreft features lijkt hij veel meer op zijn grote broers Mavic 2 Zoom en Pro. De behuizing heeft nu dezelfde vormgeving en grijze kleur als de Mavic 2-drones en ook de manier van uitklappen van de motorarmen is hetzelfde.

De Mavic Air 2 is ook een stuk langer, dikker en zwaarder (570 gram) dan de eerste Air. Daarnaast heeft DJI een nieuwe controller ontwikkeld die ook een stuk groter en zwaarder is dan de vorige generatie. Dat betekent dat de nieuwe Mavic Air 2 een stuk minder portable is geworden.

In ruil daarvoor krijg je een reeks sterk verbeterde features, waar zelfs zijn grote broers de Mavic 2 Zoom en Mavic 2 Pro niet aan kunnen tippen. DJI zegt alle hardware opnieuw te hebben ontworpen, waardoor de Mavic Air 2 op papier 34 minuten kan vliegen onder ideale omstandigheden. Dat is een minuut of drie langer dan de Mavic 2-drones.

4K 60 fps

Daarnaast heeft de Mavic Air 2 nu een een 1/2" sensor in plaats van de iets kleinere 1/2.3" sensoren van de oorspronkelijke Mavic Air en de Mavic 2 Zoom. Met die nieuwe sensor introduceert DJI voor het eerst 4K 60 fps video in zijn consumentendrones. Zelfs de Mavic 2 Pro met zijn 1 inch sensor ondersteunt geen 4K 60 fps. In 1080P kan je zelfs 240 fps slowmotion schieten.

Daarnaast biedt de Mavic Air 2 naast 12 megapixel ook 48 megapixel foto's. Ook de feature SmartPhoto is nieuw. SmartPhoto gebruikt slimme algoritmes om de optimale belichting voor je te kiezen. Zo kan de drone bijvoorbeeld een stadsgezicht onderscheiden van een landschapsfoto, de belichting daarvoor aan te passen en indien nodig automatisch een reeks HDR-foto's schieten voor het optimaal belichte plaatje. De Mavic Air 2 schiet nu ook optioneel HDR-video's en 8K hyperlapse-video's.

De Mavic Air 2 heeft een reeks intelligente vliegmodi, waaronder de bekende QuickShots, zoals Rocket, Circle, Dronie, Helix, Boomerang en Asteroid. 

Volgfuncties

De volgfuncties zijn ook verbeterd. Er is een nieuwe onder de naam FocusTrack. De Mavic Air heeft nu Point of Interest 3.0, ActiveTrack 3.0 en Spotlight 2.0. Die laatste vond je voorheen alleen op DJI's professionele drones, zoals de Inspire 2. Met deze functie kader je je onderwerp via de app en je bent vrij om als piloot te vliegen zoals je wil. De Mavic Air 2, met zijn camera op een 3 assige gimbal, houdt het onderwerp dan automatisch in beeld.

Bij ActiveTrack 3.0 vlieg je zelf niet, maar vliegt de drone automatisch achter het onderwerp aan en houdt hem in beeld.

Ontwijken

Ook het ontwijken van objecten is verbeterd. Op de eerdere DJI-drones heette dat Advanced Pilot Assistance System oftewel APAS. DJI is nu bij versie 3.0 beland en voor de piloot heet dat nu Obstacle Avoidance. De Mavic Air 2 heeft sensoren die naar achteren, voren en beneden kijken en met slimme algoritmes een vluchtpad onder takken, over bomen en om mensen heen berekent. De Mavic Air 2 heeft geen sensoren die zijwaarts kijken, zoals de Mavic 2-drones, maar moet het bij het ontwijken vooral hebben van de verbeterde APAS 3.0.

De controller is ook helemaal vernieuwd. De smartphonemount schuift in en uit en is geveerd om snel en makkelijk je smartphone in te klemmen. Nadeel is wel dat de mount groter is geworden.

Ook de app is eenvoudiger geworden en overzichtelijker. Voor de pro betekent dat bijvoorbeeld wel minder mogelijkheden bij het instellen van de camera. Daarentegen is de app makkelijker in gebruik.

Tot 10 kilometer ver video sturen

De Mavic Air 2 ondersteunt OcuSense 2.0 en kan in open landschap tot 10 kilometer ver nog 1080P 30 fps video naar je smartphone sturen.

Het is ook de eerste DJI-drone die AirSense ADS-B ondersteunt. Dat is een systeem waarbij je een waarschuwing ontvangt als er een bemand vliegtuig of helikopter in de buurt vliegt. Als gevolg van de coronacrisis zullen de Mavic Air 2-drones met AirSense ADS-B in de eerste instantie alleen in de VS verkrijgbaar zijn. Hier in de EU verkoopt DJI voorlopig alleen een versie zonder AirSense. 

De DJI Mavic Air 2 met controller, kabels en één accu kost 849 euro. Het FlyMore-pakket met tas, ND-filters, oplaadhub en drie accu's kost 1049 euro. De levering zal later in mei plaatsvinden.

Bekijk onze review

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore