Ga naar de inhoud
5G

VodafoneZiggo zet als eerste 5G-netwerk in Nederland aan

Beeld © ANP

Telecomprovider VodafoneZiggo zet vandaag als eerste Nederlandse provider zijn 5G-netwerk aan. Klanten met een geschikt abonnement en 5G-smartphone kunnen het netwerk gebruiken.

Veel sneller dan wat je nu gewend bent zal die verbinding nog niet gaan. VodafoneZiggo gaat er van uit dat 5G nu zo'n 10 procent sneller is dan het huidige mobiele 4G-netwerk. 

Binnen een week moet ruim de helft van Nederland gebruik kunnen maken van 5G. Eind juli moet het netwerk dekkend zijn voor heel Nederland, meldt de telecomprovider.

Om 5G bij Vodafone te kunnen gebruiken, heb je wel een abonnement nodig met 5G-ondersteuning en een smartphone die kan communiceren met het 5G-netwerk. Daar zijn er op dit moment al een aantal van, zoals een aantal van de nieuwste toestellen van Samsung, OnePlus en Oppo.

Sneller en efficiënter

5G is de opvolger van het huidige mobiele 4G-netwerk. De belofte is dat 5G sneller en efficiënter is. Daarnaast is er minder vertraging en kunnen er veel meer apparaten op het mobiele netwerk worden aangesloten.

De eerste 700 MHz-band voor 5G moet nog geveild worden, uiterlijk eind juni. Door die frequenties te gebruiken, wordt de downloadsnelheid op het mobiele netwerk iets verbeterd. De echte sprong vindt pas plaats als begin 2022 de veel snellere 3,5 Ghz-frequentieband wordt geveild.

Dan worden snelheden tot 1 Gigabit per seconde mogelijk, zo’n 20 keer sneller dan wat je nu gewend bent.

5G op 4G-frequentie

VodafoneZiggo kiest er bewust voor om juist voor de veiling 5G 'aan te zetten', zegt topman Jeroen Hoencamp. "Omdat er een enorme vraag is naar meer data, hogere snelheden en nog beter internet. Zeker in een tijd waarin we graag bereikbaar willen zijn."

Vodafone kan nu 5G aanbieden omdat het frequenties inzet die de provider ook gebruikt voor 4G. De frequentie wordt dan gebruikt voor zowel 4G als 5G.

Daarom hoeft Vodafone niet te wachten op de eerste 5G-frequentieveiling in juni. Als die veiling heeft plaatsgevonden, kan de provider ook het 5G-signaal uitzenden op de 700 Mhz-band.

5G:
Lees meer
5G: supersnel, maar je hebt er wel een nieuwe telefoon voor nodig

Concurrentie volgt later

Alle providers bieden al een tijdje 5G-abonnementen aan. Maar gebruikmaken van 5G kan vanaf vandaag dus alleen nog bij VodafoneZiggo. Bij concurrerende providers betaal je nu nog voor de mogelijkheid om 5G te gebruiken zodra hun netwerken van start gaan.

T-Mobile heeft eerder al gezegd dat het zo snel mogelijk na de veiling in juni zijn netwerk aan wil zetten. Uiterlijk eind dit jaar moet dat netwerk landelijk dekkend zijn. KPN streeft ook naar het einde van dit jaar. 

Is 5G-straling schadelijk voor je gezondheid?

03:00
Harm Teunis geeft uitleg.

Ophef over 5G

De aankondiging komt op een moment dat de uitrol van het 5G-netwerk onder een vergrootglas ligt. De afgelopen weken werd bij twintig zendmasten brand gesticht. Die branden hebben mogelijk te maken met protest van sommigen tegen de uitrol van het 5G-netwerk.

Dat was voor VodafoneZiggo geen reden om af te zien van de lancering van 5G, zegt Hoencamp. "We nemen in acht wat het sentiment is in de markt. Maar over die branden wil ik kort en bondig zijn: dat is gewoon crimineel gedrag. Ik begrijp het niet, het is niet acceptabel en echt een bedreiging voor de samenleving."

Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat overigens geen enkel bewijs. Ook zou door complotdenkers worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus.

'Brandstichting
Lees meer
'Brandstichting zendmasten kost tonnen', schade voor maatschappij kan nog veel groter worden