Tech

Noodloket voor start-ups opent volgende week, leningen tot 2 miljoen euro mogelijk

25 april 2020 12:09 Aangepast: 25 april 2020 12:28
Mona Keijzer wil ook voor het CDA-lijsttrekkerschap gaan. Beeld © ANP

Start-ups kunnen vanaf volgende week een overbruggingskrediet aanvragen om door de coronacrisis heen te komen. Vanaf 29 april gaat er een speciaal steunloket voor jonge en innovatieve bedrijven open.

Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Er wordt in eerste instantie 100 miljoen euro uitgetrokken voor start-ups en scale-ups. Die sector sloeg eerder nog alarm; zij grepen naast veel andere regelingen.

Start-ups grijpen vaak naast andere regelingen

Start-ups kwamen vaak niet in aanmerking voor de loondoorbetalingsregeling NOW, waarbij de overheid loonkosten deels overneemt, omdat die regeling uitgaat van het omzetverlies ten opzichte van een gemiddelde van vorig jaar. Normaal gesproken wordt de jaaromzet door twaalf (maanden) gedeeld en met drie (maanden) vermenigvuldigt.

Binnen de NOW wordt de loonsom in januari 2020 gepeild. Op basis daarvan wordt berekend hoeveel NOW-steun een bedrijf kan ontvangen. Voor start-ups is dat vaak nadelig; ofwel hadden zij een jaar geleden geen of weinig omzet, of ze zijn zo snel gegroeid dat de getallen niet kloppen in de berekening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startups doen dringende oproep aan minister: 'We vallen buiten de boot'

50.000 euro tot 2 miljoen euro

Ondernemers die gebruik willen maken van de start-upsteun, moeten zich melden bij de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de regeling.

De leningen die verstrekt gaan worden lopen uiteen van 50.000 euro tot 2 miljoen euro. Bij bedragen boven de 250.000 euro moeten de aandeelhouders of andere investeerders een kwart bijleggen. De rente op de leningen is vastgesteld op 3 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet breidt noodpakket uit met 100 miljoen euro voor startups

Wie een lening van minder dan een half miljoen aanvraagt, zou binnen vier tot negen werkdagen uitsluitsel moeten krijgen. Voor hogere bedragen geldt een langere beslistermijn, van drie weken.

"Het kabinet maakt in deze uitzonderlijke en barre tijden financiële steun voor álle ondernemers toegankelijker", zegt Keijzer. De regelingen die voor andere bedrijven gelden, zijn evenwel voor snelgroeiende starters ongeschikt. Maar zij zorgen wel "voor de inkomsten en banen van morgen", aldus de staatssecretaris.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van