Tech

Tijd over? Populariteit thuisstudies neemt vlucht door corona

25 april 2020 09:24 Aangepast: 28 april 2020 09:08
Beeld © ANP

Meer mensen zijn de afgelopen weken een thuisstudie gestart. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z, langs opleidingsinstituten voor thuisstuderen. Nieuwbakken cursisten blijken vooral geïnteresseerd in talen, maar ook zelf het haar leren knippen is populair.

Nu veel Nederlanders veel meer thuiswerken houden zij zeeën van tijd over. Geen files, geen afleiding en in het geval van zelfstandigen soms ook minder werk. Wat doe je met die extra tijd? Veel mensen steken die in zichzelf, door een korte thuiscursus te volgen.

'Significante stijging'

Opleidingsinstituten LOI, NTI en NHA zien de afgelopen weken een stijging in de vraag naar cursussen om thuis te studeren. NTI meldt een toename van 30 procent, NHA zelfs 40 procent. LOI houdt het op een 'significante' stijging.

Met name de talen springen eruit. Mukhtar Kakar besloot bijvoorbeeld onlangs met een cursus Arabisch te starten. Vanwege de coronacrisis heeft hij nog geen geschikte vacature gevonden, als pas afgestudeerd econoom.

Niet voor vakantie

"Als ik straks na de crisis Arabisch heb geleerd, dan kan ik met mijn masterdiploma van de Universiteit van Amsterdam en Arabisch me aanmelden voor 'Het Klasje' bij het ministerie van Buitenlandse Zaken", legt hij uit. Dat is de meest gangbare route naar een carrière in de diplomatie.

Maar ook hobbyisten weten de talen goed te vinden. De 'vakantietalen' Spaans en Frans zijn populair, zelfs nu de kans op een vakantie in het buitenland steeds onzekerder wordt.

"Uit onderzoek onder onze nieuwe cursisten blijkt dat een cursus al langer op de wensenlijst stond, maar cursisten eerst geen tijd voor een studie namen. Nu mensen veel thuis zitten hebben ze veel tijd over. Die tijd willen ze nuttig besteden", laat directeur Rob Frencken van NHA weten. Uitstelgedrag is de voornaamste reden om geen cursus te doen, weet Frencken uit eerder marktonderzoek.

Thuiskapper en gebarentaal

Naast de talen zijn er meer cursussen waarvan de populariteit stijgt. De opleiding tot thuiskapper is bijvoorbeeld gewild, melden meerdere aanbieders. Professionele kappers zijn noodgedwongen gesloten, vanwege de coronacrisis. Wie het steeds langer wordende haar van zijn of haar huisgenoten niet kan aanzien kan zelf de schaar ter hand nemen.

Ook de belangstelling voor gebarentaal is groter dan gemiddeld genomen, signaleert NHA. Wellicht heeft Irma Sluis daar iets mee te maken, die als gebarentolk bij de persconferenties van premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge veel positieve aandacht genereert voor haar vak.

Minder rooskleurig

Wat de verkoop van thuisstudies aan particulieren betreft doen opleidingsinstituten dus goede zaken. Maar het is niet alleen maar rooskleurig. In de zakelijke markt valt de boel juist stil. Nu veel bedrijven op de kosten letten sneuvelt bij hen het budget voor opleidingen van werknemers.

Video: Meer cursisten voor thuisstudies

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Personeel eruit? Trainee Bas krijgt dankzij collega's juist een contract

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van