Ga naar de inhoud
Willie Wonka's wereld

Architectuur: Tony's Chocolonely Chocolate Circus in Zaandam

Slaafvrije chocoladereep leidt tot een nieuw attractiepark compleet met achtbaan.

Chocoladeproducent Tony’s Chocolonely verhuist van Amsterdam naar het monumentale Pakhuis de Vrede langs het IJ in Zaandam. Daarnaast worden twee chocoladefabrieken op elkaar gebouwd. Monument en fabrieken worden door een opvallend rood paviljoen met een achtbaan met elkaar verbonden.

Transparantie en openheid van de productie van chocola vormen de basiswaarden van Tony’s Chocolonely. Dus wordt het gebied openbaar: de omliggende grond wordt een publiek park en er worden twee chocoladefabrieken bijgebouwd. Het hoofdkantoor en de fabrieken vormen Tony’s Chocolonely Chocolate Circus (TCCC). Ze moeten een ‘totaalbeleving’ worden, waarbij bezoekers kunnen leren over chocolade, de problemen in de cacao-industrie en wat Tony daaraan doet.

Meest opvallende onderdeel is de achtbaan door de fabriek, die bezoekers zo ‘ondersteboven’ moet maken van de missie van Tony’s Chocolonely naar slaafvrije chocolade dat je eraan wil bijdragen. 'Tony' verandert dit stukje van de wereld niet door een opgeheven vinger maar door een fun factor toe te voegen.

Het TCCC is ontworpen door architectenbureau SeARCH dat zich specialiseert in duurzame gebouwen die niet saai zijn. Over een jaar of drie pas moet het klaar zijn. Het complex moet een aanjager voor de transformatie van het industriegebied Achtersluispolder aan het IJ worden.

Villa
SeArch sjieke grotwoning
Villa Vals verstopt zich in een berg
Dit
Duurzaam hotel Jakarta
Dit wordt het groenste hotel van Nederland