Exit Intel?

'Apple werkt aan meerdere eigen chips voor Macs'

23 april 2020 17:41 Aangepast: 23 april 2020 17:52

Apple zou van plan zijn de komende jaren meerdere computers te voorzien van zelfontworpen chips. Apple zou de Intel-processors in sommige Macs willen vervangen door deze eigen chips.

Dat schrijft Bloomberg op basis van meerdere bronnen. Apple zou werken aan drie verschillende processoren voor Macs, gebaseerd op het ontwerp van de nieuwe A14-chip in de volgende iPhone, naar verluidt de iPhone 12. Apple gebruikt al jaren eigen ARM-chips in iPhones en iPads.

De eerste van de nieuwe Mac-chips worden volgens Bloomberg 'veel sneller' dan de chips in de iPhone en iPad. Apple zou volgend jaar zeker één nieuwe Mac met zijn eigen chip willen introduceren. Volgens Bloomberg gaat het om een nieuw model, en niet om nieuwe versies van de meer high-end MacBook Pro, iMac of Mac Pro.

Afscheid van Intel?

Het initiatief om meerdere zelfontworpen chips te ontwikkelen, onder de codenaam Kalamata, zou betekenen dat Apple langzaamaan afscheid zal nemen van Intel, de huidige chipleverancier voor de Macs. In zijn MacBooks en andere Macs gebruikt het bedrijf al jaren de processoren van Intel. Apple en Intel geven geen commentaar. 

De nieuwe Mac-chips zouden worden gemaakt door fabrikant TSMC, die nu ook al chips voor de iPhone en iPad produceert. Bij de productie zouden nieuwe 5-nanometer technieken worden gebruikt. De eerste Mac-chips zouden acht processorkernen krijgen, later moeten er ook chips met twaalf kernen komen. Ter vergelijk: de huidige MacBook Air heeft een chip met slechts twee kernen. 

Lagere kosten en zuiniger

Onlangs meldde de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo ook al dat het bedrijf voor sommige Macs zou overstappen naar zijn eigen chips. Daardoor zou Apple volgens Kuo een flink concurrentievoordeel kunnen behalen. Apple zou de kosten voor de chips met 40 tot 60 procent omlaag kunnen brengen. De eigen chips van Apple zijn nu ook ontworpen om zo energiezuinig mogelijk te zijn.

De makers van apps moeten waarschijnlijk hun apps aanpassen vanwege de overgang naar de nieuwe chips. De laatste keer dat Apple van processor wisselde, hoorden ontwikkelaars dat een half jaar van tevoren.  

Google

Google zou ook plannen hebben om eigen chips te ontwikkelen voor zijn Chromebooks en Pixel-smartphones. Daarvoor zou Google samenwerken met Samsung. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Google gaat eigen chips maken voor telefoons en Chromebooks'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van