Elektrische auto's

Met je elektrische auto kan je verdienen aan stroom leveren

23 april 2020 11:33 Aangepast: 23 april 2020 17:56

Bezitters van elektrische auto's kunnen binnenkort geld gaan verdienen met het terugleveren van stroom aan het netwerk. Hetzelfde geldt voor mensen die een thuisbatterij hebben omdat ze bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak hebben liggen.

In beide gevallen kunnen enkele honderden euro's per jaar worden bespaard, meldt netwerkbeheerder TenneT, die daarvoor een systeem ontwikkelde.

Er wordt al langer geëxperimenteerd met de inzet van elektrische auto's als extra opvang van het stroomnet. Door de overgang naar groene stroom ontstaan er veel meer pieken en dalen in het aanbod.

Aan de stekker liggen

De batterijen van elektrische auto's kunnen als ze aan de stekker liggen, worden gebruikt om extra stroom te leveren. Zodra er weer meer aanbod is dan vraag, gaat de auto dan verder met opladen.

Consumenten kunnen zelf aangeven hoe leeg hun autobatterij mag raken. De meeste elektrische auto's hebben voor een naar bijvoorbeeld het werk geen volle batterij meer nodig is.

Blockchain

TenneT werkte samen met branchegenoten uit Zwitserland en Italië aan het systeem met de naam Equigy. Dat regelt de communicatie tussen de netwerkbeheerders en de vele losse stroombronnen die er zijn, zoals zonne- en windparken, maar dus ook elektrische auto's.

Ook regelt het hoe de stroomoverdracht wordt vastgelegd. Dat gebeurt met de blockchain, de technologie waar ook de digitale munteenheid bitcoin op is gebaseerd. Die zorgt ervoor dat alle transacties openbaar worden en er niet mee gesjoemeld kan worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Waar blijven de goedkope elektrische auto's?

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Podcast: Loopt Volkswagen in op Tesla?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van