Ga naar de inhoud
Videobellen

Zoom rolt grote update uit: problemen beveiliging aangepakt

De populaire videobeldienst Zoom brengt deze week een grote update uit. Daarmee moeten meerdere problemen rond de beveiliging en privacy worden verholpen.

De 5.0-update verbetert de gebruikte versleuteling in de app, waardoor het lastiger is om beveiligde videogesprekken af te luisteren. De app gebruikt voortaan de sterkere AES 256-bit GCM-versleuteling, die pas geactiveerd wordt als alle deelnemers aan een videogesprek de laatste update hebben geïnstalleerd.

Beheerders van groepsgesprekken hebben sinds kort ook de controle over welke datacenters voor de Zoom-videogesprekken worden gebruikt. Hierdoor weet je zeker dat je data wordt verwerkt in een land met strakke privacyregels.

Beveiligingsicoon

Een nieuw beveiligingsicoon maakt het bovendien makkelijker om gesprekken te beheren. Hierin staan nu opties om gesprekken te vergrendelen, deelnemers te verwijderen en om schermdeling uit te zetten.

Een paar functies staan voortaan standaard geactiveerd om de privacy van videochatters te beschermen. Bij ieder groepsgesprek staat nu bijvoorbeeld meteen een wachtwoord ingesteld, zodat niemand zomaar binnen kan komen. Daarnaast worden potentiële deelnemers eerst in een virtuele wachtruimte geplaatst.

300 miljoen dagelijkse gebruikers

De populariteit van Zoom groeide de afgelopen weken enorm doordat er massaal wordt thuisgewerkt door de coronacrisis. In maart had de dienst dagelijks ruim 200 miljoen gebruikers wereldwijd. Inmiddels is dat verder gegroeid naar 300 miljoen gebruikers per dag.

Zoom onder vuur

Maar Zoom kwam ook onder vuur te liggen door verschillende privacy- en beveiligingsproblemen. Medewerkers van het Ministerie van Defensie mogen de app daarom niet meer gebruiken. Honderden scholen verbieden het gebruik van Zoom ook bij studenten.

Zoom bood zijn excuses aan en beloofde beterschap. De problemen zullen door een onafhankelijke partij in kaart worden gebracht. De beveiliging zal ook door hackers worden getest, waarna Zoom een transparantierapport wil uitbrengen.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl