Wekenlang offline

Vietnam zet Facebook onder druk: censuur overheidskritiek

22 april 2020 11:37 Aangepast: 22 april 2020 11:36
Beeld © Getty

Facebook zou de Vietnamese overheid hebben beloofd om meer anti-overheidsberichten te censureren voor bezoekers in het land, nadat providers het sociale netwerk daar lange tijd onder druk hadden gezet.

Dat bevestigt de techreus aan Reuters, nadat twee anonieme Facebook-medewerkers informatie hadden gelekt. Het sociale netwerk zou met tegenzin akkoord zijn gegaan met een verzoek om "berichten die illegaal zijn verklaard te beperken".

Facebook staat al sinds begin dit jaar onder druk in Vietnam. Providers beperken de internetsnelheid van bezoekers, waardoor pagina's buitengewoon langzaam laden. In een periode van zeven weken was de site zelfs onbereikbaar.

Het bedrijf staat wereldwijd onder druk van landen die willen dat bepaalde kritische berichten worden gecensureerd of verwijderd. Amnesty International vreest dat de situatie in Vietnam ertoe zal leiden dat anderen landen op vergelijkbare wijze druk op het sociale netwerk gaan uitoefenen.

Cyberwet in Vietnam

Zowel de Vietnamese overheid als de providers in kwestie wilden niet op het besluit van Facebook reageren. Eerder dit jaar werd Facebook wel formeel door de overheid beschuldigd van het overtreden van cyberveiligheidswetten, die anti-overheidsberichten verbieden.

Facebook is normaal gesproken niet bereid om bepaalde berichten te censureren. In de Verenigde Staten weigert het land zelfs om advertenties van politici te factchecken, waardoor critici vrezen dat het reclameplatform kan worden misbruikt om politieke desinformatie te verspreiden.

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore