Ga naar de inhoud
Videobellen

Honderden scholen verbieden videobellen met Zoom

Honderden Nederlandse scholen verbieden docenten om de videochatdienst Zoom te gebruiken. De app kwam eerder in de schijnwerpers te staan om zijn gebrekkige privacybeleid en meerdere beveiligingsproblemen.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs 997 Nederlandse basisscholen en middelbare scholen. Een derde van de ondervraagden spreekt van een verbod op videobel-app Zoom. Mogelijk is er op nog meer scholen sprake van een verbod, omdat niet alle scholen zijn ondervraagd.

Ongeveer de helft van de scholen heeft geen verbod op specifieke videochatapps. Bij een paar instanties mogen studenten slechts één aangewezen dienst gebruiken.

Privacy en beveiliging

De ondervraagde scholen noemen de recente privacy- en beveiligingsproblemen bij Zoom als de voornaamste redenen voor het verbod. Recent bleek de app last te hebben van een wachtwoordlek en werden gegevens stiekem met Facebook gedeeld. Het Ministerie van Defensie heeft het gebruik van Zoom door personeel al verboden.

Microsoft Teams en Google Meet

Van de onderwijspartijen gebruikt slechts 12,5 procent nog de Zoom-app. Daarmee is de videodienst alsnog populairder dan Skype, dat op 7,3 van de scholen wordt ingezet.

De populairste app is Microsoft Teams, dat op 71,3 procent van de scholen wordt gebruikt. Google Meet wordt op 43,1 procent van de instellingen ingezet, gevolgd door Google Hangouts bij 26,8 procent van de instanties. Bij veel scholen wordt er meer dan één chatdienst tegelijkertijd gebruikt. 

Volg Bright op YouTube voor meer tech-video's.

Zo
Lees ook
Zo videobel je op Zoom alsof je een beroemdheid bent